Ünnep az Operettben: 10 év szereplői egy színpadon
2014-01-25
Pontosan 10 évvel ezelőtt mutatta be az Operettszínház a Rómeó és Júlia című musicalt, melyen azóta felnőtt egy nemzedék. Január 24-én a meglepetésekkel teli jubileumi előadáson a fiatal generáció tagjai és az eredeti bemutató összes főszereplője fellépett.
Gérard Presgurvic musicalje a teátrum legsikeresebb darabjai közé tartozik. A jubileumi estre különleges előadással készült a Budapesti Operettszínház.

Lehetsz király: Szabó Dávid-Veréb Tamás-Kerényi Miklós Máté és a Musical Együttes
(Fotók: Éder Vera)
"Gondolkoztunk, hogy ünnepeljük meg méltó módon ezt a kerek évfordulót, hogy kössük össze a múltat a jelennel. Végül úgy döntöttünk, hogy a nézők egy teljesen szokásos előadást láthatnak, azzal a különbséggel, hogy az első felvonásban a jelenlegi szereposztás, a második részben pedig az ősszereposztás lép színpadra. A Rómeó és Júlia több országban is nagy siker, de sehol nem lépték át az 500 előadást. Az Operettszínház produkciója a mai napig nagy energiákat mozgat meg" - mondta Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház direktora, a darab rendezője.

Rómeó: Veréb Tamás - Júlia: Vágó Zsuzsi
Az előadás első felvonásában, felváltva játszott Rómeóként Kocsis Dénes és Veréb Tamás, Júliaként: Vágó Zsuzsi, Vágó Bernadett, Jenes Kitti, Benvolioként pedig Gömöri András Máté és Kerényi Miklós Máté. Mercutio bőrébe Brasch Bence, Szabó Dávid bújt, a Dada szerepében Kalocsai Zsuzsát és Nádasi Veronikát láthatták a nézők. Tybaltot Karányi Péter alakította. Lőrinc barát Pálfalvy Attila és Szomor György volt, míg Capuletné jelmezét Prescsák Zita és Füredi Nikolett öltötte magára. Montague-néként Baranyai Annamária és Kapócs Zsóka váltották egymást. Verona hercegeként György Rózsa Sándor, Imre Sebastian és Szentmártoni Norman, Paris szerepében pedig Kádár Szabolcs és Szerényi László lépett színpadra. A második felvonásban a teljes első szereposztás megjelent: Szinetár Dóra, Dolhai Attila, Mészáros Árpád Zsolt, Bereczki Zoltán, Náray Erika, Szabó P. Szilveszter, Földes Tamás, Janza Kata, Csengeri Ottília, Németh Attila és Homonnay Zsolt.

Benvolio: Gömöri András Máté - Dada: Nádasi Veronika - Mercutio: Brasch Bence
Capulet pedig mindkét felvonásban - csakúgy mint az elmúlt több mint 500 előadáson, néhány kivételével - ezúttal is Csuha Lajos volt, akit a jubileumon ezért a teljesítményéért emlékplakettel is meglepték. A színész elárulta, hogy az este pontosan úgy sikerült, ahogy szerették volna, "bár Homonnay Zsolt poénjait, amiket előadás közben elsüt a színpadon, igen nehéz nevetés nélkül kibírni, talán csak nekem sikerült" - tette hozzá Csuha Lajos. Az estén a darabban most már egymást váltó két Musical Együttes is fellépett.

A 10 éves jubileumi Rómeó és Júlia előadás zárásaként minden főszereplő együtt énekelte a színpadon a Lehetsz király című slágert, amit a közönség állva, vastapssal ünnepelt hosszú ideig.

Rómeó: Kocsis Dénes - Lőrinc barát: Pálfalvy Attila - Júlia: Vágó Bernadett
Az est végén néhány színész azt is elárulta, milyen érzés volt egy ilyen különleges előadás részesének lenni.

"Nagyon energikus előadás volt - már az elején éreztük, hogy különleges este lesz. Az első felvonásban hárman léptünk Júliaként színpadra, emiatt sokkal pörgősebbnek tűnt a produkció. Ezzel a musicallel vizsgáztam két évvel ezelőtt, és most Veréb Tamás partnereként újra Júlia lehettem" - mesélte a jelenlegi szereposztás egyik Júliája, Jenes Kitti, akit az első felvonásban Vágó Bernadett váltott. "Olyan Rómeó és Júliában még nem szerepeltem, ahol nem haltam meg, sőt ma rögtön az esküvői jelenetben léptem színpadra, ez furcsa volt" - mondta nevetve a színésznő. "Viccet félretéve, 9 éve játszom a darabban és a mai, rendhagyó előadást mindannyian nagyon szerettük" - tette hozzá Vágó Bernadett, majd a különleges este harmadik Júliája, Vágó Zsuzsi is elmesélte, milyen plusz energiákat mozgatott meg benne a különleges fellépés. "Olyan volt mintha a mai két jelenetemben eljátszottam volna az egész előadást. Belesűrítettem mindent. Hét éve játszom a főszerepet, és ma végig arra gondoltam, hogy milyen szerencsés vagyok, amiért részese lehetek a jubileumnak."

A premierszereposztás Mercutioja-Benvolioja-Rómeója: Bereczki Zoltán-Mészáros Árpád Zsolt-Dolhai Attila és a Musical Együttes
Veréb Tamás a legifjabb Rómeó, 19 évesen, októberben kapta meg a főszerepet és elárulta, hogy soha nem izgult még ennyire, mint a jubileum előtt. "A délelőtti próbán megnyugodtam, de amint beértem a színházba és belegondoltam, hogy ma kikkel állok majd egy színpadon, ismét kitört rajtam a lámpaláz. Életre szóló élmény marad ez az előadás, amikor a második felvonást néztem Dolhai Attilával, Bereczki Zoltánnal és a régiekkel a kulisszából, el sem akartam hinni, hogy mi ugyanazt a szerepet játsszuk estéről estére."

Brasch Bence Mercutio szerepét az egyik legjobbnak tartja a musicalből és azt is elárulta, hogy tulajdonképpen a Rómeó és Júlia DVD-n nőtt fel...

Náray Erika-Csengeri Ottília-Németh Attila-Földes Tamás-Janza Kata
Kerényi Miklós Máté kilenc éve debütált Mercutióként, ő az úgynevezett csikó-szereposztás tagja. "Vágó Bernadettel, Szabó Dáviddal és Pálfalvy Attilával bő egy évig figyeltük az előadást és rajongói voltunk, 2005 óta pedig szerepelünk is Presgurvic musicaljében. A mai különleges előadás kapcsán arra gondoltam, hogy a pályámon még két-három hasonló élményt, ilyen jellegű, megható jubileumot kívánok magamnak" - mondta Kerényi Miklós Máté.

Szinetár Dóra-Janza Kata
Janza Kata az ősszereposztás Capuletnéja elárulta, hogy bár fegyelmezetten készült az előadásra, mégis elragadták az érzelmek. "Meglepően természetes volt együtt állni a színpadon a régi szereplőkkel, mintha semmi sem változott volna. Amikor a vége felé közeledtünk, akkor tudatosult bennem, hogy ez a találkozás csak egy estére szólt. Érzelemdús előadás volt a mai, ráadásul egyfajta összegezés is - az elmúlt 10 évé. Ma a színpadon állva eszembe jutott az is, amikor úgy léptem fel, hogy a fiam Samu már a pocakomban volt, nagyon rosszul voltam, de nem mertem senkinek elmondani… Talán el is kellene engednem lassan a szerepet, mert most annyira kereknek és egységesnek érzem az egészet" - nosztalgiázott Janza Kata.

10 év szereplőit ünnepelte állva a közönség
Dolhai Attila 10 évvel ezelőtt kapta meg a főszerepet, neve gyakorlatilag egybeforrt Rómeóéval. "A mai este minden egyes pillanatát szeretném elraktározni. Több mint 3 éve nem voltunk együtt az eredeti csapattal, ezért nagyon vártam ezt a napot, talán a közönség nem is vette észre, de próbáltuk húzni az időt, néha ahelyett hogy megszólaltunk volna, csak néztük egymást és nem akartuk, hogy véget érjen" - mondta Dolhai Attila.

Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra csak a Rómeó és Júlia jubileum kedvéért, egy előadás erejéig tértek vissza az Operettszínház színpadára.

10 év szereplői és alkotói az ünnepi tortával
"Jó emlékek, összekacsintások, ölelések jöttek elő ma este. Ám az ilyen pillanatokat helyükön kell kezelni: ebben a produkcióban a nosztalgia erősen dominált. De előre kell tekinteni. Ez a mai este több volt mint egy jubileum, a premier volt még egyszer - újra éreztem azt a tüzet, amiért ezt a pályát választottuk, ami minket, akik ezt a darabot bemutattuk, azóta is folyamatosan űz" - vallotta be Bereczki Zoltán.

Júlia: Szinetár Dóra-Rómeó: Dolhai Attila
Júliaként az eredeti szereposztásban Szinetár Dórát láthatta a közönség 10 évvel ezelőtt. "Olyan érzés volt, mintha tegnap lett volna a premier, mindannyiunknak fontos előadás volt a Rómeó és Júlia. 7 éve nem játszottam a szerepet, és szerintem mi fent a színpadon ugyanazt éreztük ma este, mint sokan a nézőtéren: végigpörgettünk 10 évet gondolatban. Úgy éreztem, nem emlékszem már semmire Júlia szerepéből, aztán amikor feljöttünk a színpadra a délelőtti próbán, és megszólalt a zene minden visszajött"  - mesélte Szinetár Dóra.

Tybalt: Szabó P. Szilveszter
Az ősszereposztás Tybaltja Szabó P. Szilveszter kiemelte, hogy nagyon szeret egy darab születésében részt venni, és így volt ez egy évtizede a Rómeó és Júliánál. "A második felvonásból kiderülhetett, hogy 10 év kemény munkája nem múlik el nyomtalanul. Már a vérünkben van a szerep, a karakter minden részletével tisztában vagyunk" - hangsúlyozta Szabó P. Szilveszter, aki sok kollégájával ellentétben, akik már nem szerepelnek a Rómeó és Júliában, továbbra is Tybaltot alakítja a darabban. "Bár tíz éve játszom ezt a szerepet, ma este volt egyfajta nagy biztonságérzetem. Mindannyian lebegtünk. Jó, más volt újra Bereczki Zoltánnal párbajozni, a szemébe nézni..."  - mondta Szabó P. Szilveszter, aki kiemelte azt is, nagyon nagy dolognak tartja, hogy KERO® a jubileum alkalmából egy színpadra állította a jelenlegi és az ősszereposztást.

Az ünneplés egyébként január közepén egy rendhagyó közönségtalálkozóval kezdődött amire eljött a Rómeó és Júlia szerzője, az Elfújta a szél musicalt jegyző Gérard Presgurvic is.

A Színház.hu beszámolója alapján

ÜNNEP - EMLÉKEKKEL - VIDEÓBESZÁMOLÓ:Kapcsolódó oldalak:
rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház