Vastaps A Csárdáskirálynőnek Tel-Avivban!
2013-12-13
Teltházzal fogadta és az előadás után hosszan tartó vastapssal jutalmazta az izraeli közönség a Budapesti Operettszínház Csárdáskirálynőjének első előadását a Tel-Avivi Operaházban.

Míg a Budapesti Operettszínház falai között egy legenda éled újra a napokban, hiszen december 13-án színpadra kerül az Elfújta a szél musicalváltozata, A Szépség és a Szörnyeteg csapata pedig Svájcban turnézik épp', addig az operett-tagozat sem unatkozik. A Csárdáskirálynő alkotói és előadói Izraelbe utaztak. Az Operettszínház első és egyedülálló tel-avivi turnéja pedig hatalmas sikernek ígérkezik, a december 12-i premieren 1600 néző tapsolt hosszú percekig a társulatnak!

Kállay Bori és a Balettkar
Yehonatan Carmi producer az előadás előtt bejelentette, hogy a Tel-Avivi Opera 2017-ig kötött együttműködési szerződést a Budapesti Operettszínházzal. Ennek első állomása A Csárdáskirálynő, de az elkövetkezendő négy évben újabb vendégjátékok várhatók a magyar társulat részéről.

Fischl Mónika
Az idei előadássorozat nem az egyetlen magyar vonatkozású esemény az izraeli nagyvárosban. A csütörtök esti premier előtt Nagy Andor, Magyarország tel-avivi nagykövete az épület halljában megnyitott egy Robert Capa életét és munkásságát bemutató időszaki kiállítást. A diplomata méltatta a Budapestről elszármazott világhírű fényképész életútját. A fotós Izrael földjén is dolgozott a II. világháború után, 1948-től 1950-ig a függetlenségi háborút, majd az államalapítás kezdeti lépéseit fényképezte.

Bordás Barbara
A kiállításmegnyitó után kezdődött A Csárdáskirálynő. Az operaház több mint 1600 fős nézőtere teljesen megtelt a magyar társulat vendégjátékának premierjére, a nézősereg lelkesen fogadta a látványos produkciót. Nagy Andor nagykövet a hivatalos látogatáson itt tartózkodó Szijjártó Péterrel, Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkárával nézte meg az előadást.

Szendy Szilvi és Kerényi Miklós Máté
"Én is csak három hónapja jöttem Tel-Avivba - de amikor megérkeztem, már mindenki A Csárdáskirálynő és az Operettszínház fogadására készült a városban! Nagy büszkeség volt ma este a Tel-Aviv-i Operaházban magyarnak lenni. Köszönöm, hogy eljöttek és örülök, hogy Tel-Aviv rendszeres vendégei lesznek…" - mondta a Nagy Andor.

Szijjártó Péter Nagy Andorhoz hasonlóan gratulált a társulatnak és Kerényi Miklós Gábor direktornak, s elmondta:

"Először láttam a Csárdáskirálynőt, amit talán nem kellett volna bevallanom, mert ezért néhányan megrovóan néztek rám a társulatból ma este  - de talán megbocsátanak a neheztelők, ha kijelentem, biztosan nem utoljára... Sőt, ezek után otthon is biztosan megnéznem más produkciójukat is! Az Operettszínház nemzetközi sikerei nem véletlenek. Ezek mögött komoly munka van. Az Önök teljesítményéről csak azt tudom mondani, hogy elképesztő energiákról és állóképességről tettek tanúbizonyságot. Szívből gratulálok az egész társulatnak és a direktor úrnak a csodálatos előadáshoz!" - így az államtitkár.

A darabot rendező Kerényi Miklós Gábor elmondta, tízéves kemény munka alapozta meg a sikert, amellyel a világ rengeteg pontján, így Izraelben is nagyra tartott értékeket hozott létre az Operettszínház. 

Szabó Dávid
Kálmán Imre műve szerepel az opera idei bérletsorozatában. A nézősereget a premieren nagyrészt a dalszínház jelentős részben orosz anyanyelvű törzsközönsége alkotta, de mellettük nagy számban megjelentek az Izraelben élő magyar ajkúak is. Az ünnepi alkalomra Tel-Avivba érkezett Kálmán Imre legkisebb lánya, Kálmán Yvonne, hogy személyesen is együtt legyen a társulattal édesapja leghíresebb operettjének izraeli előadásán.

"Mindig boldogan megyek bárhova a világon, ahol az Operettszínház KERO® rendezésében mutatja be édesapám műveit, mert ott biztosan magas művészi színvonal és siker fogad!" - mondta Kálmán Yvonne.

Boncsér Gergely
Vadász Zsolt
A Budapesti Operettszínház kettős szereposztásban játssza az operettet az igen intenzív előadás-sorozat idején, ugyanis december 12. és 21. között tizenhárom alkalommal lép színre a darabbal a társulat, péntekenként és szombatonként kétszer is. A címszerepben: Bordás Barbara és Fischl Mónika látható, velük együtt színpadra lép még: Vadász Zsolt, Boncsér Gergely, Szendy Szilvi, Dancs Annamari, Kerényi Miklós Máté, Szabó Dávid, Kállay Bori, Marik Péter, Faragó András, György Rózsa Sándor, Dézsy Szabó Gábor, valamint a Budapesti Operettszínház Ének- és Balettkara és Makláry László  vezényletével az Operettszínház Zenekara, a tel-avivi muzsikusokkal kiegészülve.

A darabot magyarul játsszák, de a nyelvet nem ismerők a színpad fölött elhelyezett kivetítőn héber és angol nyelven is követhetik a szöveget. A társulat olykor héber szavakkal, mondatokkal fűszerezte a szöveget, amit a nézők külön tapssal jutalmaztak. 

Finálé
A színészek arról számoltak be, hogy nagy élményt jelent számukra az izraeli vendégjáték. Úgy érezték, a közönség igen jól értette a vicces jelenteket, különösen hálásan fogadta és értékelte a magyar humort, és nagyra tartotta a színvonalas zenei és tánc-teljesítményt is.rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház