Bemutató: Luxemburg grófja
2017-10-20
Parádés szereposztásban, november 4-én mutatkozott be a Luxemburg grófja Somogyi Szilárd rendezésében. A meglepetésekkel, cselszövésekkel teli, kacagtatóan humoros és persze mélyen emberi, szerelmes történet premierjéhez kapcsolódóan egy különleges jótékonysági árverésre is sor került az Ernst Galéria jóvoltából.

Az előadást rendező Somogyi Szilárd olvasatában a Luxemburg grófja 2017-ben elsősorban arról szól, hogy pénzzel megvásárolható-e a szerelem, vagy sem. Mi történik, hogy ha a művészek és a politikusok világának találkozásakor nem csak a pénz és a hatalom dominál, hanem elérkezik a mindent elsöprő érzelem is. "Mi megadjuk erre a választ: az igaz szerelmet sem pénzzel, sem hatalommal nem lehet megvásárolni, csak és kizárólag őszinteséggel."

Luxemburg grófja
( fotók: Gordon Eszter)


"Régi adósságát törleszti a színház, amikor bemutatja a Luxemburg grófját" - mondta Lőrinczy György főigazgató. A kaposvári Csiky Gergely Színházzal együttműködésben létrejött produkció két évvel a kaposvári bemutatót követően némiképp átalakítva és tovább gondolva, egy kicsit "felturbózva" érkezett a Nagymező utcába. A főigazgató reményei szerint az előadásban az idősebb korosztály tagjai és az operett rajongók megtalálják a megszokott zenei igényességet, látványvilágot, attraktív táncokat, szívet melengető és egyben humoros történetet, miközben megszólítja a fiatal generáció tagjait is a mai történetmesélés, a steampunk elemeket magán viselő design, a klasszikus stílust a street dance-szel ötvöző koreográfia. "Azt gondolom, az előadás igazi családi operett. A műhöz egy kultikus pár, Honthy Hanna és Feleki Kamill emléke kötődik. Akik látták őket, fogják kézen és hozzák el az unokáikat, nagyon fogják élvezni."

Pálfalvy Attila‚ Kálid Artúr és Oláh Tibor
A látványvilág megálmodója, Túri Erzsébet fontosnak tartja, hogy szakítani akartak a hagyományokkal, nem egy hagyományos operett díszletet álmodtak a színpadra, hanem egy olyan mixet, ami visszaadja a századelő bohém párizsi hangulatát. A díszlet az Eiffel tornyot, mint a város legjellegzetesebb építményét állítja középpontba egy mozgatható vázszerkezettel. Emellett a '20-as évek art deco világa jelenik meg a 21. századi fénytechnika eszköztárát is felvonultatva. A jelmeztervező, a kaposvári társulatból érkezett Cselényi Nóra ruhái is az art deco jegyében születtek, persze némi modern beütéssel. A művészvilág tagjai például az úgynevezett steampunk stílusba (ahol a bőrök, a fémek, a különleges frizurák dominálnak) öltöztetve lépnek színre, míg az arisztokraták klasszikus vonalvezetésű ruhákat kapnak.

Barta Viktória arra törekedett, hogy miközben maximálisan tiszteletben tartja az operett klasszikus vonalát, koreográfiáiban ötvözze azt a mai kor egyik legnépszerűbb táncstílusával, a street dance-szel.  "Nagyon örülök, hogy az ország első zenés színháza nyitott arra, hogy ezt a bátor, és valljuk be, kockázatot is magában rejtő elképzelésünket támogassa. Biztos vagyok benne, hogy ezáltal nagy esélyünk van arra, hogy a fiatal generációkat bevonzzunk ebbe a csodálatos színházba."

Kerényi Miklós Máté‚ Dolhai Attila‚ Szendy Szilvi és Kálloy Molnár Péter
A november 4-i bemutatóhoz kapcsolódóan egy internetes jótékonysági árverést is indított a színház az Ernst Galéria támogatásával. Október 20. óta lehetett licitálni azokra a tárgyakra, melyeket az előadásban szereplő vezető színészek az Ecseri Piacon vásároltak Eleni Korani műkereskedő, az Ernst Galéria egyik tulajdonosa segítségével. Dolhai Attila Fischl Mónikának egy ezüst foglalatú borostyánköves szecessziós nyakéket, Kerényi Miklós Máté Szendy Szilvinek egy nyakbavaló rókaprémet, Somogyi Szilárd Frankó Tündének az Osztrák-Magyar Monarchia területéről származó századfordulós nikkelezett réz, fajansz betétes kínáló tálcát kutatott fel, Eleni Korani pedig Kálloy Molnár Péternek vásárolt egy századfordulóról származó szipkát. Ajándékozók és ajándékozottak együtt ajánlották licitre a tárgyakat, melynek a bevételét az Ódry Árpád Színészotthonnak ajánlották fel technikai eszközök fejlesztésére és egy új projektorra.

Licitálni november 2-ig lehetett a http://www.operett.hu/licit/ oldalon. Tárgyanként a három legmagasabb licitet tevő meghívást kapott a Luxemburg grófja premierjére és az azt követő fogadásra, ahol még egyszer, élőben lehetett ráígérni az egyes tételekre.

Frankó Tünde és Fischl Mónika
A Luxemburg grófjába vendégként érkezett Kálloy-Molnár Péter, aki Földes Tamással kettőzve játssza Feleki Kamill legendás szerepét, Sir Basilt. Mellette Kálid Artúr mutatkozhatott be az Operettszínház nagyszínpadán Lord Lanchasterként. Az előadás többi főszerepében a teátrum sztárjait láthatja a közönség. Többek között Dolhai Attilát, György Rózsa Sándort, Fischl Mónikát, Lukács Anitát, Frankó Tündét, Vermes Tímeát, Szendy Szilvit, Simon Pannát, Kerényi Miklós Mátét, Laki Pétert, Oláh Tibort, Magócs Ottót, Langer Somát, Vanya Róbertet, Pálfalvy Attilát, Papadimitriu Athinát és Siménfalvy Ágotát. A dramaturg Lőrinczy Attila, a zenei vezető Makláry László, aki mellett Szabó Mónika szintén vezényli a darabot. Az előadás rendezője Somogyi Szilárd.
rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház