Két bemutatóval nyitott meg a Kálmán Imre Teátrum
2017-04-26
A Budapesti Operettszínház új játszóhelye, a Kálmán Imre Teátrum április 20-án, a hivatalos ünnepséget követően a Riviera girl című Kálmán operett magyarországi bemutatójával, majd április 25-én a Kreatív kapcsolatok című kortárs operával nyitotta meg kapuit.
Kálmán Imre Teátrum
"Egy ilyen színháztörténeti pillanatban az embernek megremeg a lába"- kezdte köszöntő beszédét a megnyitó ünnepségen Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója. 95 évvel azután, hogy a Somossy Orfeumról leválasztották és 1922-ben megkezdte önálló működését a Fővárosi Operettszínház, kerül ismét egy kézbe az épület műszaki és művészi irányítása.  A főigazgató megköszönte a magyar állam és a fővárosi önkormányzat támogatását, valamennyi cég, vállalkozó és magánszemély munkáját, akik az új színház létrejöttében segédkeztek. Lőrinczy György szólt arról, hogy vezetőként az embernek ilyen és ehhez hasonló célokat kell maga elé tűznie. Hitvallásaként Bródy János kultikus dalszövegét idézte fel: "Alkotni születtünk erre a földre, nem csak megélni szép napokat".

Lőrinczy György
főigazgató
"Ennek a helynek komoly múltja van, és mindannyian úgy gondoljuk, ugyanilyen komoly jelene és jövője van" - fogalmazott Kerényi Miklós Gábor művészeti vezető, majd arról beszélt, hogy a Budapesti Operettszínház az egyik legszélesebb körű repertoárral rendelkező zenés színház ma Magyarországon, ahol egyaránt játszanak operettet, musicalt és olykor operát is. "Ennek az óriási színháznak elengedhetetlen szüksége volt arra, hogy legyen végre egy méltó kamaraszínháza, ahol minőségi produkciók, kísérletező, formabontó előadások születhetnek." A multifunkcionális tér a különböző rendezői igényeknek megfelelően többféle módon is alakítható, a színpadra komoly színpadtechnika került forgóval, süllyedővel, led fallal. A vezetés szándéka, hogy a színházi előadások létrehozása mellett az új épület helyet adhasson különböző kulturális, társadalmi eseményeknek és rendezvényeknek, a művészet- és színházszerető közönség és a szakma igazi találkozó helyévé váljon. "Létrehoztunk egy olyan gyöngyszemet, amiben különleges, izgalmas szépséges gyöngyöket tudunk nevelni, amire valamennyiünknek nagy szüksége van. Mérföldkő ez a Budapesti Operettszínház és a főváros kulturális életében egyaránt" - tette hozzá KERO®.

Kálmán Yvonne és Kerényi Miklós Gábor művészeti vezető
A nyitó eseményen jelen volt a névadó zeneszerző lánya is. "Az osztrákok azt mondanák, Kálmán osztrák volt, Izraelben azt, hogy zsidó volt, de az az igazság, hogy ő igazán, legbelül mindig is magyar volt. Totál magyar. Épp olyan büszke lenne most, ha itt állhatna, mint én vagyok" - köszönte meg meghatottan Kálmán Yvonne édesapja nevében is azt a sok áldozatos munkát, pénzt, törődést és energiát, melynek eredményeként létrejöhetett a Kálmán Imre Teátrum.

Riviera girl
A Riviera girl egy Magyarországon még soha nem játszott Kálmán mű, a legendás Csárdáskirálynő Broadway változata, melyet a mai kor számára is érvényes és átélhető módon alakított át a rendező, KERO® és csapata. A Monte Carlo-ban játszódó történet főbb szerepeiben Lévai Enikő, Barkóczi Sándor, György-Rózsa Sándor, Kerényi Miklós Máté és Szendy Szilvi látható.

Riviera girl
A Riviera girl bemutatója után néhány nappal, április 25-én volt Beischer-Matyó Tamás Kreatív kapcsolatok című, négyszereplős kamaraoperájának premierje Frankó Tündével, Lukács Anitával, Kendi Lajossal és László Boldizsárral. Székely Kriszta rendezésében egy izgalmas és nagyon 21. századi történet elevenedik meg négy ember összekuszálódó sorsáról, tele szerelemmel és esendőséggel. Az előadás különlegessége, hogy noha kortárs operáról van szó, ez egy humort sem nélkülöző, fülbemászóan dallamos, zenés színházi produkció.

Kreatív kapcsolatok
Május és június folyamán Orfeum Fesztivál lesz a Kálmán Imre Teátrumban, melynek keretében a Budapesti Operettszínház sztárjai csábítják majd a nézőket a műfajok közötti könnyed kalandozásra egy-egy izgalmas műsorral a dzsessz átiratoktól a Fényes Szabolcs slágereken át a kabaréig.

Kiállítás
A Kálmán Imre Teátrum megnyitóját követően kiállítás is nyílt Orfeum, mulató, színház címmel, ami az épület több mint száz éves múltját eleveníti fel sok-sok fotóval és dokumentummal, a Budapesti Operettszínház, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közös projektjeként. A tárlaton, amelynek kurátora Molnár Dániel volt, válogatás látható az egykor ott fellépő művészek, például Felföldi Anikó, Rátonyi Hajni, Horváth Tivadarné, Vogelné Juszt Judit saját gyűjteményéből, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, az MTI és a Széchenyi Könyvtár anyagaiból is.rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház