Legendás előadások az évad elején!
2014-09-04
Alig ért véget a nyári évad, a Budapesti Operettszínházban máris elkezdődött a 2014/2015-ös szezon, melynek elején két legendás előadás tér vissza... Beszámoló évadnyitó sajtótájékoztatónkról.

A Nagymező utcai teátrumban szeptember 19-től Kálmán Imre A Bajadér című operettjét láthatja újra a közönség és ezen a hétvégén rendezik meg a Broadway Fesztivált is. Kerényi Miklós Gábor, a színház igazgatója hangsúlyozta, hogy ezúttal is értékálló darabok lesznek repertoáron.

Sajtótájékoztató - legendákkal
“A következő hónapokban kizárólag legendás előadásokkal várjuk a nézőket. Már készülünk A Bajadérra és régi-új musicalünkre, a Mozart!-ra. Kálmán világhírű operettje műfajok határán mozog, megítélésem szerint, opera is egyben. Öt évvel ezelőtt mutattuk be, és miközben 2011-től Magyarországon “pihent" a produkció, hatalmas sikert aratott Szentpétervárott. Most újra műsoron lesz a legendás kult-operett" - tette hozzá a direktor.

Azt is kiemelte, hogy Miklósa Erika Odette szerepében tér vissza az Operettszínház színpadára és a művésznő Tokio és Los Angeles után újra Budapesten látható. Dolhai Attila Radjami hercegként evez át a musicalek világából az opera és az operett felé.

A Bajadér - Homonnay Zsolt-Miklósa Erika-Dolhai Attila
Miklósa Erika a sajtótájékoztatón elárulta, hogy az Operettszínházban családtagként üdvözölték.

“Sokat jelent nekem a társulat, bár 5 éve volt a bemutató de olyan, mintha semmi nem változott volna. A Bajadér inspirációt ad, mely által újra és újra feltöltődöm. Egy Budapesti előadásra, így Odette szerepére sem készülök másképp  mint egy New York-i vagy akár milánói fellépésre, ami azonban más, mint külföldön, az a közönség rezgése, a művész fogadtatása. Itthon intenzívebben élem meg mindezt" - mondta a világhírű operaénekesnő, akivel kapcsolatban Fischl Mónika nevetve jegyezte meg, hogy számára Odette karakterének megformálásban egy nehézség adódhat: Miklósa Erika.

A Bajadér - Fischl Mónika
Dolhai Attila úgy véli Radjami nem csupán “egy" herceg: “Valóban herceget játszom A Bajadérban, aki egyben egy lázadó fiatal férfi, aki a szabadságot szeretné megélni, és  úgy érzi jogában áll sok mindent megtenni. Dacol mindennel, az sem számít, hogy esetleg elveszíti a rangját..."

A táncos-komikus-szubrett vonal szintén nagy hangsúlyt kap A Bajadérban.  Ezekben a szerepekben egy legendás páros - Oszvald Marika és Csere László - valamint az új generáció már sikeres fiataljai, Szendy Szilvi, Kerényi Miklós Máté, Szabó Dávid, Dancs Annamari, Kékkovács Mara és Peller Károly lépnek fel.

Szapáryt, a magyar újságírót alakító Kerényi Miklós Máté kiemelte, hogy Szendy Szilvivel ez az egyik kedvenc közös szerepük. A Bajadér nagy kihívás fizikailag is, emlékezetes sámánkerék-figurájukat a koreográfus Lőcsei Jenő kifejezetten nekik találta ki.

Kerényi Miklós Gábor direktor
Oszvald Marika Simone bőrébe bújik és nem fél bevallani, hogy előadások előtt a mai napig stresszel.

“Nem izgulok, nem lenne jó szó arra, amit érzek mielőtt felmegy a függöny. Inkább drukknak hívnám és erősen működik bennem az is, hogy megfeleljek, hogy ugyanazt tudjam nyújtani a közönségnek estéről estére"- válaszolta Oszvald Marika.

Kerényi Miklós Gábor az Operettszínház másik nagy szeptemberi bemutatójára, a visszatérő Mozart!-ra is felhívta a figyelmet.

“Lévay Szilveszter legendás musicalje egyszerre mesél tehetségről, szerelemről és az érvényesülésről. Mozart a klasszikus zseni, akinek rengeteg konfliktusa volt, és nem tudjuk eldönteni, hogy igazán milyen személyiség lehetett. Gyermekkori énje, a zseniális Amadé folyamatosan harcol a felnőtt Wolfganggal. Ami nagyon fontos, hogy a darabban színházunk tehetséges fiatal csapatának is lehetősége lesz bemutatkozni" - avatott be KERO.

Mészáros Árpád Zsolt már a 2003-as bemutatót követően eljátszhatta Mozart szerepét.

"Annak idején többen mondták, hogy tökéletesen passzol hozzám a karakter, mivel ugyanolyan őrült vagyok. A premier után egyik kollégám megsérült és egy hét próba után kellett beállnom. A Mozart! musical az életem nagyon fontos része, felnyitotta a szememet és sokat tanultam belőle."

Mozart! - Colloredok: Feke Pál-Szabó P. Szilveszter-Szerényi László
Szabó P. Szilveszter, akárcsak 11 évvel ezelőtt, 2014-ben is Colloredo salzburgi hercegérseket alakítja majd.

“Soha nem gondolom a szereplő lelkéről, hogy gonosz lenne. Colloredo “gonoszsága" mögött is ott rejlenek veleszületett elvek, neki igazsága van. Semmiben nem szenved hiányt, ám az isteni szikra hiányzik. Erőteljes és mindent felégető karakter, kicsit én is ilyen vagyok az életben"
 - árulta el.

Mészáros Árpád Zsolt és Szabó P. Szilveszter mögött egy 'új csapat' is bizonyítja tehetségét abban a darabban, melyen felnőttek. Köztük van címszereplőként Veréb Tamás és Kocsis Dénes.

Együtt a legendák
A Legendák évének A Bajadér és a Mozart! mellett két másik nagy visszatérője is lesz: két év szünet és több száz németországi előadás után újra az Operettszínház színpadán látható majd A Szépség és a Szörnyeteg és megújul a Miss Saigon is.

VIDEOBESZÁMOLÓNK:rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház