Kedvencem - Gubik Petra
2014-02-03
Gubik Petra színész, énekes és bölcsész. Nem is olyan rég még az X-Faktor televíziós tehetségkutató műsor egyik döntőseként versenyzett, azóta pedig fenekestül felfordult az élete. A fiatal lány hatodik éve a Békéscsabai Jókai Színház tagja, gimnazista kora óta a színpadot érzi igazi otthonának, és ezt sosem cserélné le végleg a popszakmára. Mint mondja, mindig lépésről lépésre halad és minden lépcsőfokkal tanul valamit. Scarlett O'Hara szerepével, a Budapesti Operettszínház vendégművészeként, élete egyik legfontosabb állomásához érkezett. Közben diplomát szerzett és egy hazai pop-rock együttes élére került, vagyis a sűrű év vége után egy még sűrűbb évkezdés várt rá.
Petra egész életét végigkísérte a zene és a színház szeretete. Egészen fiatalon tudta már, hogy mit szeretne csinálni. Amellett, hogy évek óta a Békéscsabai Jókai Színház tagja, több tehetségkutató versenyen is kipróbálta magát énekesként. Mint mondja, egyiket sem szégyelli. A 2012-es X-Faktorban csapatával, a Like-kal bejutott az élő show-ba, ami országos ismertséget hozott számára. A színházat azonban sosem cserélné le a popszakmára...

"Már hét éves koromban zeneiskolába jártam, zongoráztam és énekelni tanultam. Mazsorett, néptánc és jazzbalett-órákra is jártam. Egészen kicsi koromban egyértelművé vált, hogy a színpadon érzem magam otthon. Mindig is elképesztő alkotási vágy volt bennem. Gimnáziumi éveim alatt a kisvárdai Doktorock Színtársulatban játszottam és már ekkor igyekeztem kipróbálni magam, ahol csak lehetett. Később a Békéscsabai Jókai Színház társulati tagja lettem, ami igazi fordulópont volt az életemben. Hatodik éve játszom itt, de mindig is bennem volt az érzés, hogy mást is kipróbáljak. Több tehetségkutató versenyen is próbálkoztam. Azt vallom, hogy mindig menni kell, csinálni, próbálkozni és meg kell mutatni magad!"

Lassan egy éve már, hogy Gubik Petrát, a Budapesti Operettszínház több fordulós castingján kiválasztották Gérard Presgurvic Elfújta a szél című musicalének legendás női főszerepére. A musical szegedi bemutatójával gyermekkori álma vált valóra.

"Számomra a Budapesti Operettszínház a hazai zenés színjátszás központja. Az, hogy idézőjeles tagként bekerüljek egy produkciójába, eddig csak álom volt. Hatalmas megtiszteltetés és lehetőség nekem. Scarlett egy olyan szerep, amivel egy pályája elején tartó színésznő meg tudja alapozni a jövőjét. Ha ügyes! Ebben a szerepben rengeteg színt meg lehet mutatni, szenvedélyes, fiatalos, lendületes, de nem szabad csak úgy elsumákolni. Komoly színészi munkát igényel. Emlékszem, a nyári, szegedi bemutató előtt az járt a fejemben, hogy hány éven át néztem azt az óriási színpadot és gondolkoztam azon, hogy milyen nagydolog ott játszani. Rám pedig épp egy főszerep várt ott… Scarlett szerepével egy álmom vált valóra, pláne, hogy a Szegedi Dóm tér színpada után a Budapesti Operettszínházéra léphettem. Nagy ajándék és kitüntetés számomra az Operettben játszani. Bízom abban, hogy az a sok csoda, ami itt történt velem, valaminek a kezdete és lesz folytatása az utamnak."

A fiatal színésznő sűrű időszakon van túl. Scarlett szerepe után még le sem jött a színpadról, már teljesült is a következő. A Sugarloaf zenekarnak ugyanis Petra lett az énekesnője decemberben. A lassan 20 éves pop-rock banda több jelentkező közül választotta ki őt, ezzel újabb kihívás elé állítva a színésznőt.

"Az év utolsó két hónapjában minden összejött. Persze jó értelemben. Ez azonban "energetikailag" felemésztett, úgyhogy most próbálok feltöltődni kicsit. Az Elfújta a szél kőszínházi bemutatójára nagyon-nagyon sokat készültünk. Ez egy óriási kihívás volt számomra, amit maga a tudat is nehezített, hogy azért mégis csak az Operettszínház színpadán játszom egy főszerepet. Ez pedig hatalmas dolog. A próbaidőszak alatt előadásim voltak Békéscsabán, Budapesten és az ország más pontjain is. Ebben a munkába temetkezős időszakban csöppent az életembe a Sugarloaf zenekar. Azzal pedig, hogy az énekesnőjük lettem, régi vágyam teljesült. Számomra mindig is egyértelmű volt, hogy a színház az otthonom és a színpadon vagyok igazán önmagam. 16 éves korom óta ezt csinálom, és amióta tudatomra ébredtem, tudom, hogy a lelkemnek szüksége van rá. Mivel azonban a zene nekem nagyon fontos, hálás 'ellenpontja' az életemnek a zenekar. A komolyzenétől a folklóron át a punkig minden stílust szeretek. A Sugarloaffal pontosan a nekem való együttes talált meg. Folyton törekszik az aktualitásra, laza, stílusos, van mondanivalója, ezerarcú és imádom, hogy mindig élőben játszunk. Akkor is ugyanezt a lelkesedést éreztem, amikor egy egész napos Elfújta a szél próba után, este 10-kor még dalszövegeket mondtam fel."

A lazaságot még "tanulni vágyó" színésznő, fontosnak tartja az önvizsgálatot, de életét a sorsra bízza. Ez pedig úgy tűnik, csak szerencsét hoz az életébe.

"Szerencsésnek mondhatom magam. Annyira szeretem, amit csinálok, hogy nem érzem a fáradtságot. Persze, ha lenne rá lehetőségem, valószínűleg napokig tudnék aludni, de nem zavar, ha ez mégsem jön össze. A színház nagyon igénybe veszi a lelket és a testet, rengeteg mély érzelmet kell magamból előhozni a próbák és előadások során. Ez után jól esik a zenekarral "belefeküdni" a könnyűzenébe. Üdítően hat. Hajlamos vagyok marcangolni és okolni magam helyzetekért, hibákért amikért talán nem is én felelek vagy egyáltalán nem is léteznek. A lazaság sajnos nem mindig van jelen a civil életemben. Egy nagyon bölcs embertől hallottam: fontos a színház, fontos a munka, fontos az együttes, sőt nagyon fontos - de azért annyira mégse! Nem minden áron. Egyszer élünk. És én nem kiégni szeretnék."

Petra a lazaság mellett azért biztosra megy. Színházi és énekesnői karrierje mellett, szülei kívánságát is teljesítette azzal, hogy idén államvizsgát tett a Debreceni Egyetemen. Vagyis, ha a rengeteg próba, előadás és koncert nem lett volna elég, esténként még tankönyvek fölé hajolt. Az eredmény pedig egy bölcsész diploma.

"18 éves koromban nem vettek fel a Színművészeti Egyetemre, mert túl éretlennek találtak. A szüleim biztosítottak arról, hogy mellettem állnak és támogatnak a színészi pályámmal kapcsolatban. Egyetlen kérésük azonban az volt, hogy tanuljak addig is valamit, míg a karrierem el nem indul. Szerették volna, ha több lábon állok és kicsit más irányban is formálódik a látásmódom. Egy cseppet sem bánom, hogy felvételiztem a Debreceni Egyetem néprajz-múzeológia szakára. Az egyetemi évek, a felsőoktatási légkör valami olyat ad, amit semmi más nem tud nyújtani. Örültem, hogy ott tanulhatok, annak pedig pláne, hogy a gyümölcse is megvan. Ezért sok áldozatot kellett hoznom, rengeteget ingáztam. Karácsonyi szünetem két nap volt, amikor reggeltől estig a vizsgákra készültem. Január 8-án letettem az államvizsgát. Jó érzés, hogy túl vagyok rajta."

A fiatal színésznő januárban új előadásra készül Békéscsabán. Közben játssza Scarlett szerepét, koncertezik és ha ideje engedi, lakását csinosítja. Ha pedig mindez nem lenne elég: boldog párkapcsolatban él. Hogy minderre hogyan van ideje, azt csak ő tudja. De még a pihenését is szereti aktívan tölteni.

"Békéscsabán most Goldoni Chioggiai csetepatéját próbáljuk. Ez egy új műfaj számomra, egy vígjáték, commedia dell'arte figurákkal, és élvezem. Azonban már érzem magamon, hogy vágynék a természetbe. Múltkor a vonaton láttam egy lánynál egy igazi faszánkót. Rájöttem milyen régen szánkóztam! Szánkózni szeretnék! És korcsolyázni is! Pillanatnyilag ezek a legfőbb vágyaim. Nagyon szeretek festeni, de hiányzik az állványom hozzá. Új lakásba költöztem, amit most a szabadidőm minden percében csinosítgatok és igyekszem berendezni. Apukám segítségével a festőállvány is hamarosan megérkezik otthonról, és akkor már csak alkotni kell, majd a falra tenni, ami készen van."


Villanófényben - Vágó Zsuzsi
Villanófényben - Göttinger Pál
Villanófényben - Vadász Zsolt
Villanófényben - Csengeri Attila
Fischl Mónika opera szerepben
Dualitás a Kálmán Imre Teátrumban
Villanófényben - Földes Tamás
Villanófényben - Gubik Petra
Villanófényben - Závada Péter
Villanófényben - Ottlik Ádám
Villanófényben - Lévai Enikő
Villanófényben - Felföldi Anikó
Villanófényben - Bordás Barbara
Villanófényben - Dolhai Attila
Villanófényben - Kállay Bori
Villanófényben - Bálint Ádám
Villanófényben - Laki Péter
Villanófényben - Bodor Johanna
Villanófényben - Mészáros Árpád Zsolt
Villanófényben - Bordás Barbara
Villanófényben - Lőrinczy Attila
Villanófényben - Polyák Lilla
Villanófényben - Vágó Bernadett
Villanófényben - Auksz Éva
Villanófényben - Fischl Mónika
Villanófényben - Frankó Tünde
Villanófényben - Vadász Zsolt
Villanófényben - Peller Károly
Villanófényben - Szabó P. Szilveszter
Villanófényben - Peller Anna
Villanófényben - Szendi Szilvi
Villanófényben - Nádasi Veronika
Villanófényben - Lévay Szilveszter
Villanófényben - Felföldi Anikó
Villanófényben - Földes Tamás
Villanófényben - Kerényi Miklós Máté
Villanófényben - Lukács Anita
Mi is itt vagyunk! - Lévai Enikő Éva
Mi is itt vagyunk! - Muri Enikő
Mi is itt vagyunk! - Szentmártoni Norman
Mi is itt vagyunk! - Barkóczi Sándor
Mi is itt vagyunk! - Simon Panna
Mi is itt vagyunk! - Gömöri András Máté
Mi is itt vagyunk! - Jenes Kitti
Mi is itt vagyunk! - Angler Balázs
Mi is itt vagyunk! - Kisfaludy Zsófia
Mi is itt vagyunk! - Veréb Tamás
Mi is itt vagyunk! - Gubik Petra
Mi is itt vagyunk! - Kocsis Dénes
Polyák Lilla
Dolhai Attila
Gubik Petra
Kapócs Zsóka
Bíró Eszter
Szulák Andrea
Mészáros Árpád Zsolt
Kállay Bori
Bordás Barbara
Kerényi Miklós Máté
Füredi Nikolett
Janza Kata
Feke Pál
Dolhai Attila
Boncsér Gergely
Bordás Barbara
Vadász Zsolt
Dancs Annamari
Lukács Anita
Oszvald Marika
Dézsy Szabó Gábor
Pálfalvy Attila
Vágó Zsuzsi
Papadimitriu Athina
Jantyik Csaba
Bódi Barbara
Faragó András
Csengeri Ottília
Dániel Gábor
Nádasi Veronika
Peller Károly
Szendy Szilvi
Vadász Dániel
Kalocsai Zsuzsa
Bálint Ádám
Kékkovács Mara
rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház