Kedvencem - Mészáros Árpád Zsolt
2013-02-24
Mészáros Árpád Zsolt kezdetben vendéglátósnak készült, és nem színésznek. Az élet azonban úgy akarta, hogy megismerje az ország. Az átütő sikert, mely azóta is töretlen, Lévay Szilveszter Mozart! című legendás musicaljének főszerepe hozta meg számára. Ma már több kőszínház, temérdek előadásának szerepeit tudja a háta mögött. Novemberben pedig fiatalkori álmát valósította meg: éttermet nyitott. A háromgyerekes családapa próbál, játszik, ha kell szerelmes macsóként énekel hölgyeknek, lóra pattan, filmet forgat, lemezt készít, mostanában pedig a Budapesti Operettszínház új darabja, az Ördögölő Józsiás egyik szerepének kedvéért néptáncolni tanul. Állítása szerint azonban lehet, hogy öregszik, mert már ugyanannyira élvez egy vacsorát jó borral és Chopin zenéjével a zongorán, mint egy átbulizott éjszakát.
Mészáros Árpád Zsolt nem készült színésznek. Szakmunkásképzőbe jelentkezett, majd az élet mégis a színpad felé sodorta. "Általános iskolás korom után vendéglátóipariba jelentkeztem, de nem vettek fel túljelentkezés miatt. Anyukám nem engedte, hogy halasszak, ezért szakmunkásképzőbe íratott. '89 szeptemberében Gaál Erzsébet és Zsótér Sándor statisztákat kerestek a Móricz Zsigmond Színházba, elmentem a tehetségkutatójukra. November 28-án már egy jó szerepben, nagy monológgal álltam a színpadon." - emlékszik vissza a színész, aki ezek után, egészen fiatalon a nyíregyházi színház tagja lett, ahol sorra kapta a prózai szerepeket. A Budapesti Operettszínházban 11 évvel ezelőtt mutatkozott be a nagyközönségnek Riff szerepében, a West Side Story-ban. Az azóta eltelt jó pár évben Árpit egy ország ismerte meg, így ma már egészen biztos benne, hogy jó helyen van. A tavalyi év is igen csak sok munkával telt a színész számára, hiszen több bemutatója is volt, játszott, sőt még filmet is forgatott. A java azonban csak most jön.

"Rengeteget dolgoztunk a nyáron, aztán, ahogy elkezdődött az új évad, újra belevetettük magunkat a munkába. Rengeteg előadás volt és az Elisabeth-et is elkezdtük próbálni. Karácsony környékén ráborultam Janza Kata vállára, úgy éreztem: nekem már évad vége van. Húzós időszak volt az elmúlt egy év, azonban sok sikeres produkció született, ami minden fáradtságot megért. A színházon kívüli dolgaimmal is akadt elfoglaltságom bőven. Hujber Feri barátommal járjuk az országot, mint két gengszter és koncertezünk. Főképp persze hölgyeknek kedveskedünk szívfacsaró számokkal. Tavaly pedig a sok koncert és színház mellé még egy film is becsúszott, aminek most márciusban lesz a bemutatója. Federico Brugia olasz reklámfilmrendező első nagyjátékfilmjében kaptam szerepet. Egy magyar maffiózót játszom, aki lányokat csempész egyik országból a másikba. A történet példaértékű: a végén egy fiatal magyar csocsóbajnok meggyilkol egy csocsóval" - mondja nevetve a filmvásznon maffiózó, a koncerteken pedig macsó színész, aki a rengeteg színházi munka mellett tavaly egy régi álmát is valóra válthatta. Hosszú volt az út a sikertelen vendéglátóipari felvételitől a vendéglátásig, de novemberben végre megnyithatta saját éttermét a belvárosban. Az IMÁZS pedig tükrözi mindazt, amiben a színész igazán hisz.

"Sokat járok vendéglőkbe, klubokba és sokszor nem voltam megelégedve azzal, amit kaptam. Mindig máshová vittem a pénzt ahelyett, hogy a saját álmomba fektettem volna. Létre akartam hozni valami rendhagyót, valami olyat, amivel maximálisan elégedett vagyok. Ebben a világban amúgy is muszáj több lábon állni, a saját étterem pedig régi vágyam. Az IMÁZS létrejöttéhez azonban kellett legalább 2 év és a pótpapám, cégtársam, aki nélkül nem tudtam volna megvalósítani azt, amit elképzeltem. Sosem titkoltam, hogy rákból gyógyultam, ezért nekem nagyon fontossá vált az egészséges életmód. Azt gondolom, hogy a 21. század emberének az egyik legfontosabb feladata, hogy jól táplálkozzon. Az étteremben ezért nagy hangsúlyt fordítok arra, hogy olyan minőségű alapanyagokból és olyan sütéstechnikával készítsük az ételeket, amiknek köszönhetően kellemesebb, természetesebb életet élhetnek az emberek."


Árpi pedig igazi tulajdonos. Tanácskozik, beleszól az ügyintézésbe és a szervezésben is részt vesz. Az IMÁZSban nem csak a finom ételek, de a jó hangulat is garantált, erről pedig a tulajdonos gondoskodik, aki vacsoraestjeivel, különleges programjaival a minőségi szórakoztatásra törekszik. Mint mondja, talán öregszik, de ma már neki magának is inkább erre van igénye a pörgés helyett.

"Úgy látom, hogy a szórakoztatás ma nagyon a popularitás felé halad a minőségi rovására. A célom, hogy exkluzív hangulatot tudjak teremteni. Bárzongoristát, hegedűművészeket szoktam hívni, és természetesen borászokat is, akik egy-egy borvacsora keretében lehetőséget kapnak a minőségi borkultúra népszerűsítésére, amit nagyon fontosnak tartok. Szerintem Chopin zenéjére vacsorázni, miközben jó bort iszunk, remek érzés, kiváló táptalaj új gondolatoknak, ötleteknek... Lehet, hogy a korom miatt, de nekem ez a stílus nagyon bejön. Az élőzenés estjeinken fellépett már Tóth Gabi, Vastag Csaba, Janza Kata, Brasch Bence, Vastag Tamás, de én magam is… A színházszeretőknek kuriózum lehet egy-egy ilyen alkalom, hiszen a fellépőkkel együtt vacsorázhatnak és dalolhatnak ezeken a kötetlen, interaktív estéken."


Ennyi munka mellett a színésznek valóban oda kell figyelnie, hogy kondícióban tartsa magát. Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik, ráadásul most igen csak szüksége van a jó állóképességre.

"Lovagolni nagyon szeretek. Rendkívül fontos része az életemnek. Amikor tehetem, heti két-három alkalommal lóra ülök. Sajnos, most az étterem miatt ezt a rendszerességet havira kellett cserélnem. Kaptam felkérést egy filmre, aminek április végén lesz a 'call back'-je vagyis visszahívása. Addigra valami emberi testet szeretnék magamnak, úgyhogy most lovaglás helyett szinte minden nap konditerembe járok. Reggel próba előtt kezdek, viszem magammal a kisfiamat, aki míg az apja edz, a játszóházban szórakozik. Teljes felüdülés ez mindkettőnknek. Utána pedig irány a néptánc."

Bizony, néptánc. Árpi ugyanis már gőzerővel készül a Budapesti Operettszínház legújabb bemutatójának egyik főszerepére. Az Ördögölő Józsiás egy minden nemében új stílusú ifjúsági darab, ami rendesen igénybe veszi a színészt.

"Németh Attilával az egyik próba után egy szál alsónadrágban álltunk meg a rendező Somogyi Szilárd előtt, hogy ő is lássa hogy néz ki a combunk. Kék, zöld foltos. Ez a néptánc nem mindennapi próbálkozás a részemről. Nem vagyok hozzászokva az ilyen jellegű akciókhoz, de a dolog megtette a hatását. Abszolút megéri a fáradozást a tánctanulás, mert kardiológiailag elkezdtem visszatérni önnön mivoltomhoz. Már majdnem emberi formám van. Fogytam is pár kilót. Vári Bertalan, a darab koreográfusa egy magasan kvalifikált, profi táncos. Örülök, hogy vele kell dolgozni, mert nem csak a táncművészetben képvisel magas szintet, de a tanításban is. Nem vagyok egy táncoslábú alkat, első mondatom volt, hogy: Na, én ezt soha nem tanulom meg… Ehhez képest neki köszönhetően egy óra alatt egészen belejöttem a dologba."

A színésznek nem újdonság családi darabban játszani. Kifejezetten szereti ezt a műfajt és lévén, hogy maga is édesapa, szinte mindennél fontosabbnak tartja, hogy az ifjúságot is megszólítsa.

"Vidéken volt olyan évadom, hogy egyszerre 5 mesedarabban is játszottam. Süsütől, a Jancsi és Juliskán át a jó királyfiig minden voltam. Nagyon szeretem ezt a műfajt, hiszen a jövő színházba járó generációjának játszhatunk. Ha egy családi darabot jól játszunk és megfelelően közvetítünk, akkor be vagyunk biztosítva, hogy az a fiatal, aki ott volt, az majd felnőtt korában sem kerüli el a színházat. Feltéve hogy jól érezte magát és megfelelő élményben részesült. Nekünk, színészeknek az a feladatunk, hogy átadjunk és minél tovább mutathassunk meg egy szeletet a kultúrából. Ez azonban nagyon nehéz feladat, a gyerek ugyanis egy őszinte közönség. Az Abigél című musicalben például Kuncz Ferit játszom, aki egy negatív hős. Előfordult, hogy 'kifujjolt' a diákközönség a tapsrendnél. Nem egy jó érzés, de ezek szerint legalább hitelesen játszottam. Az Ördögölő Józsiás humoros és látványos produkció. Lesz benne jó csapat és rossz csapat is. Én ismét a rossz oldalon állok majd... Tulajdonképpen az egész történet a hatalomvágyról és a kapzsiságról szól. Családapaként úgy gondolom, nem árt, ha a gyerekek ezt időben megtanulják. Jó, ha tudják, hogy nem minden arany, ami fénylik. Reménykedem benne, hogy ez a darab a szülőket és a gyerekeket is eltalálja. A lehetőség benne van, hiszen Tamási Áron tollából ered a mű. Somogyi Szilárd rendező, Tolcsvay László zenéjével rockoperettként viszi színre az előadást."

A színész két fia és lánya is rajong a színházért és természetesen apukájuk művészetéért. Neki köszönhetően az első perctől fogva természetesen mozognak ebben a világban. Náluk már nem kell azon aggódni, hogy felnőttként járnak-e majd előadásokat nézni.

"Amikor itthon próbálok vagy énekelek, a gyerekek énekelnek velem. Merse például úgy alszik el, hogy van egy kis mikrofonja, amibe énekel, énekel, énekel, majd egyszer csak már nincs ébren. Rózsa kislányom balerina szeretne lenni, táncolni tanul. Annyira el tud mélyülni a színpadon zajló eseményekben, hogy akár egy felnőtt előadást is végig ül. Nagy kedvence Vágó Detti, akinek hangját a Disney-mesékből jól ismeri. A nagyfiam pedig már úgy járkál be az Operettbe, mintha ott dolgozna. Mászkál a technikusokkal, műszakkal, hátteresekkel. A nézőtérre sosem ül ki. Ő a kulisszák mögötti világot szereti. Lesi a titkokat, mit hogyan kell. A gyerekeim igazi színházszerető közönség. Néha már le is kell állítanom őket."

Mészáros Árpád Zsolt az Ördögölő Józsiás márciusi premierje után sem unatkozik majd. Várja már a Ghost musical egyik főszerepe, egy nagy utazás és egy új lemez.

"A Ghost nagyon izgalmas lesz. Ismét egy negatív szerep vár rám. Addig viszont rá kell feküdnöm az angolra, kaptam ugyanis egy tengerentúli felkérést. Két és fél hétre az Egyesült Államokba utazom, hogy az ottani magyaroknak és néhány hírességnek énekeljek. Egyszer már jártam arra, amikor Torontóban játszottam a Csókos asszonyt. Akkor is hatalmas élmény volt, most Los Angeles és Las Vegas is nagy kalandnak ígérkezik, már csak azért is, mert rettegek a repüléstől. Készülök egy lemezre is, aminek a munkálatait az amerikai út után szeretném elkezdeni. Gondolkozom egy saját dalokat tartalmazó albumon, ami egy kicsit komolyabb, swinges hangulatot tükrözne majd. Több ötlet is van a fejemben, valamelyik megszületik még idén. Mindenesetre sűrű tavasznak nézek elébe..."


Villanófényben - Vágó Zsuzsi
Villanófényben - Göttinger Pál
Villanófényben - Vadász Zsolt
Villanófényben - Csengeri Attila
Fischl Mónika opera szerepben
Dualitás a Kálmán Imre Teátrumban
Villanófényben - Földes Tamás
Villanófényben - Gubik Petra
Villanófényben - Závada Péter
Villanófényben - Ottlik Ádám
Villanófényben - Lévai Enikő
Villanófényben - Felföldi Anikó
Villanófényben - Bordás Barbara
Villanófényben - Dolhai Attila
Villanófényben - Kállay Bori
Villanófényben - Bálint Ádám
Villanófényben - Laki Péter
Villanófényben - Bodor Johanna
Villanófényben - Mészáros Árpád Zsolt
Villanófényben - Bordás Barbara
Villanófényben - Lőrinczy Attila
Villanófényben - Polyák Lilla
Villanófényben - Vágó Bernadett
Villanófényben - Auksz Éva
Villanófényben - Fischl Mónika
Villanófényben - Frankó Tünde
Villanófényben - Vadász Zsolt
Villanófényben - Peller Károly
Villanófényben - Szabó P. Szilveszter
Villanófényben - Peller Anna
Villanófényben - Szendi Szilvi
Villanófényben - Nádasi Veronika
Villanófényben - Lévay Szilveszter
Villanófényben - Felföldi Anikó
Villanófényben - Földes Tamás
Villanófényben - Kerényi Miklós Máté
Villanófényben - Lukács Anita
Mi is itt vagyunk! - Lévai Enikő Éva
Mi is itt vagyunk! - Muri Enikő
Mi is itt vagyunk! - Szentmártoni Norman
Mi is itt vagyunk! - Barkóczi Sándor
Mi is itt vagyunk! - Simon Panna
Mi is itt vagyunk! - Gömöri András Máté
Mi is itt vagyunk! - Jenes Kitti
Mi is itt vagyunk! - Angler Balázs
Mi is itt vagyunk! - Kisfaludy Zsófia
Mi is itt vagyunk! - Veréb Tamás
Mi is itt vagyunk! - Gubik Petra
Mi is itt vagyunk! - Kocsis Dénes
Polyák Lilla
Dolhai Attila
Gubik Petra
Kapócs Zsóka
Bíró Eszter
Szulák Andrea
Mészáros Árpád Zsolt
Kállay Bori
Bordás Barbara
Kerényi Miklós Máté
Füredi Nikolett
Janza Kata
Feke Pál
Dolhai Attila
Boncsér Gergely
Bordás Barbara
Vadász Zsolt
Dancs Annamari
Lukács Anita
Oszvald Marika
Dézsy Szabó Gábor
Pálfalvy Attila
Vágó Zsuzsi
Papadimitriu Athina
Jantyik Csaba
Bódi Barbara
Faragó András
Csengeri Ottília
Dániel Gábor
Nádasi Veronika
Peller Károly
Szendy Szilvi
Vadász Dániel
Kalocsai Zsuzsa
Bálint Ádám
Kékkovács Mara
rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház