Kedvencem - Bordás Barbara
2012-09-09
Bordás Barbara a Budapesti Operettszínház fiatal primadonnája, igazán tartalmas nyarat tudhat maga mögött. Volt benne operett, opera, musical, és még a kezét is megkérték. A Csárdáskirálynő és a Miss Saigon főszerepét is játszó Barbarára kemény időszak vár. Évadbeli két bemutatója, a Marica grófnő és a Bohém Casting egymást követik majd az ősszel. A Csillag-díjas színésznő reméli, marad majd ideje vacsorát főzni a vőlegényének.
Bordás Barbara 16 éves volt, mikor először eljátszotta a Csárdáskirálynő főszerepét. Az általános iskola zenei osztálya, majd később egy musicalstúdió, már egészen fiatalon megpecsételte a sorsát. Egy utazótársulattal járta az országot, és játszotta a legnagyobb operettek szerepeit, egészen addig, míg felvételt nyert az Operettszínház Operett Akadémiájára, amivel egy álma vált valóra. "Emlékszem, amikor kislányként néztem a televízióban a Marica grófnő közvetítését. Áhitattal figyeltem Kalocsai Zsuzsát, Nyári Zolit, és közben arra gondoltam, bárcsak ezen a színpadon állhatnék egyszer én is. DVD-ről láthattam azt is, ahogyan a nagy elődök a Csárdáskirálynőt játszották. Honthy Hanna, Rátonyi Róbert, Németh Marika. Mire az Operett Akadémiára kerültem már nagyjából tisztában voltam vele, kik álltak ezen a színpadon és milyen nagy lehetőség itt énekelni."

Kálmán Imre legismertebb és legtöbbet játszott darabjában, A Csárdáskirálynőben Szilviaként tavaly már az Operettszínház színpadán is bizonyított a fiatal primadonna. Barbara most az egyik legkedveltebb, szintén Kálmán által jegyzett operett, a Marica grófnő címszerepére készül, melyet október 19-én mutat majd be a teátrum. "Tudom, hogy a Csárdáskirálynő a legismertebb operett, mindenkinek látnia kell, és én is nagyon szeretem. Nekem azonban mindig is a Marica grófnő volt a kedvenc. A nagybetűs operett. Maricát játszani számomra abszolút álomszerep, pláne olyan elődök után és mellett, akik miatt bizony nagyon magasan van a mérce. Elképesztő bizonyítási vágy van bennem, hogy megálljam a helyem és megfelelő színvonalon teljesítsek. Rövid az időm. A többiek már tisztában vannak a szerepekkel, a viszonyrendszerrel, és bár volt alkalmam szinte gyerekként énekelni Maricát, nekem most bele kell ásnom magamat. Fejtegetem a szerepet, gondolkodom a darabon, hogy kicsit olyan legyen mint én, de természetesen azok a dolgok is benne legyenek, amiket Kerényi Miklós Gábor direktor úr kér tőlem, mint rendező. Fizikailag és lelkileg is nagyon dolgozom a szerepen, így izgulni még nem érek rá. A nagy izgalom majd a főpróba héten jön el, a premier estéjén biztosan a takarásban remegek majd a falak mögött."

Ez az izgalom egy-két előadás után természetesen alábbhagy, legyen szó operettről, musicalről vagy éppen operáról. Az idei Miskolci Operafesztiválon ugyanis Puccini Bohémélet című operájából készült modern változatban, KEROŸ ŸŸ rendezésében, Barbara alakította a női főszereplőt, Virágot. A miskolci premier után az idei évadban a darab a Tháliába költözik. Így a nagyszerű operett-szerepek és a tavalyi évadban bemutatott legendás Miss Saigon musical főszerepe után Barbara az opera világában is kipróbálhatta magát. "Mindig a bemutatók után kezdem el jól érezni magam. Addig tele vagyok kételyekkel. A lelkem csak azután nyugszik meg, hogy lement egy-két előadás, látom a reakciókat és hallom a kollégák visszajelzéseit. Ez után kezdem el felhőtlenül élvezni a szerepeimet, bármilyen műfajról is van szó, mert mindegyik ugyanakkora felelősséggel jár. Az opera természetesen egy nehezebb kérdés. Szeretném, ha a műfaj közelebb kerülne a fiatalokhoz és erre tökéletes megoldás ez a darab. Ez azonban a mi felelősségünk is. Az operafesztivál óta jó pár hónap eltelt, de egy szerep akkor is érik, amikor épp nem játsszuk és nem dolgozunk rajta, mert közben a saját életünk is folyik, és ettől csak gazdagabb lesz a darab, amikor majd az ősszel újra hozzányúlunk."

Barbara két premiere mellett szeptembertől továbbra is helytáll a tavaly bemutatott Miss Saigon című musical és Kálmán Imre A Csárdáskirálynőjének főszerepeiben. Sűrű évkezdés lesz, de mint mondja: igazán tartalmas és sokszínű nyárral a háta mögött, újult erővel és izgalommal vág bele a Csillagok évébe. "Dancs Annamarival a Székely vágtán jártunk Erdélyben. János vitézt csináltunk, amit én már korábban játszottam, így az ottlét igazi kikapcsolódás volt. Kiéltük a "női dolgainkat". Vásároltunk, piacoztunk és nagyokat beszélgettünk. Hódmezővásárhelyen operett gála, Baján Miss Saigon, Miskolcon Bohém Casting. Úgy érzem körbejártam a fél világot pár hónap alatt. Születésnapomra egy görögországi úttal lepett meg a kedvesem, és a kezemet is megkérte."

Az immáron gyűrűs menyasszony színésznő évközben is igyekszik időt szakítani a pihenésre, és még a takarítástól sem riad vissza. Sőt. "A vőlegényem extrém sportokkal foglalkozik. Ő tud kiszakítani a színház világából néha. Neki köszönhetően gokartozom, wakeboardozom, csupa olyasmit csinálok, amit más primadonna szerintem nem sűrűn. Ezzel tényleg ki tudok kapcsolni és még a látóterem is szélesedik. De ami igazán kikapcsol: az a "háziasszonyoskodás". Főzés, mosás, takarítás nekem egyáltalán nem esik nehezemre. Nagyon jó, amikor egész nap nem kell megszólalnom, csak a két kezem munkája számít. Imádom, amikor készen van az étel, tiszta a lakás és mindennek valaki még örül is. A színházban idő kell, míg azt érzem jó, amit csinálok. Az otthoni munkának azonban egyből látványos eredménye van. Vőlegényemnek köszönhetően a befektetett munkám egyből megtérül, az étel eltűnik a tányérról, én pedig meg vagyok dicsérve. Máris más hangulatban indulok próbára vagy előadásra."

Ennyi éneklés mellett, nem csoda, ha Barbara otthon inkább már csak élvezné a zenehallgatást. Rapszodikus jellegű, hogy milyen zenét hallgat... "Megtalálok egy előadót és hetekig hallgatom a zenéjét, mint például most Beyonce-ét. De ha a barátaim elcipelnek egy Irie Maffia koncertre, akkor napokig azzal az együttessel foglalkozom. És persze akad, hogy rockernek képzelem magam. Viszont ha szórakozásról, háttérzenéről van szó, akkor a külföldi tömegzenét igénylem. Abban a pillanatban ugyanis, hogy valamilyen igényes, esetleg magyar zene szól, máris énekelek az előadóval együtt. Elképzelem én hogyan csinálnám. Így meg aztán semmi pihenés nincs a zenehallgatásban."


Villanófényben - Vadász Zsolt
Villanófényben - Csengeri Attila
Fischl Mónika opera szerepben
Dualitás a Kálmán Imre Teátrumban
Villanófényben - Földes Tamás
Villanófényben - Gubik Petra
Villanófényben - Závada Péter
Villanófényben - Ottlik Ádám
Villanófényben - Lévai Enikő
Villanófényben - Felföldi Anikó
Villanófényben - Bordás Barbara
Villanófényben - Dolhai Attila
Villanófényben - Kállay Bori
Villanófényben - Bálint Ádám
Villanófényben - Laki Péter
Villanófényben - Bodor Johanna
Villanófényben - Mészáros Árpád Zsolt
Villanófényben - Bordás Barbara
Villanófényben - Lőrinczy Attila
Villanófényben - Polyák Lilla
Villanófényben - Vágó Bernadett
Villanófényben - Auksz Éva
Villanófényben - Fischl Mónika
Villanófényben - Frankó Tünde
Villanófényben - Vadász Zsolt
Villanófényben - Peller Károly
Villanófényben - Szabó P. Szilveszter
Villanófényben - Peller Anna
Villanófényben - Szendi Szilvi
Villanófényben - Nádasi Veronika
Villanófényben - Lévay Szilveszter
Villanófényben - Felföldi Anikó
Villanófényben - Földes Tamás
Villanófényben - Kerényi Miklós Máté
Villanófényben - Lukács Anita
Mi is itt vagyunk! - Lévai Enikő Éva
Mi is itt vagyunk! - Muri Enikő
Mi is itt vagyunk! - Szentmártoni Norman
Mi is itt vagyunk! - Barkóczi Sándor
Mi is itt vagyunk! - Simon Panna
Mi is itt vagyunk! - Gömöri András Máté
Mi is itt vagyunk! - Jenes Kitti
Mi is itt vagyunk! - Angler Balázs
Mi is itt vagyunk! - Kisfaludy Zsófia
Mi is itt vagyunk! - Veréb Tamás
Mi is itt vagyunk! - Gubik Petra
Mi is itt vagyunk! - Kocsis Dénes
Polyák Lilla
Dolhai Attila
Gubik Petra
Kapócs Zsóka
Bíró Eszter
Szulák Andrea
Mészáros Árpád Zsolt
Kállay Bori
Bordás Barbara
Kerényi Miklós Máté
Füredi Nikolett
Janza Kata
Feke Pál
Dolhai Attila
Boncsér Gergely
Bordás Barbara
Vadász Zsolt
Dancs Annamari
Lukács Anita
Oszvald Marika
Dézsy Szabó Gábor
Pálfalvy Attila
Vágó Zsuzsi
Papadimitriu Athina
Jantyik Csaba
Bódi Barbara
Faragó András
Csengeri Ottília
Dániel Gábor
Nádasi Veronika
Peller Károly
Szendy Szilvi
Vadász Dániel
Kalocsai Zsuzsa
Bálint Ádám
Kékkovács Mara
rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház