Kedvencem - Kerényi Miklós Máté
2012-05-13
Kerényi Miklós Máténak, a Budapesti Operettszínház fiatal sztárjának a nyár közeledtével nem csökkennek, hanem még inkább sűrűsödnek a programjai. Ekkor ugyanis Kocsis Dénessel, Brasch Bencével kilépnek a teátrum falai közül és musicalturnéra indulnak az országban. A Rómeó és Júlia, valamint a Miss Saigon kulcsszerepeit is játszó Máté azonban reméli, rövid időre pihenni is lesz módja.

Kerényi Miklós Máté az Operettszínház ifjú generációjához tartozik, bár már jó pár éve van a pályán. Végigjárta a ranglétrát, s most már jelentős szerepeket kap mind az operett-, mind a musicalelőadásokban is. "Hálás vagyok azoknak, akik kitaposták nekünk az utat, így Dolhai Attilának, Mészáros Árpád Zsoltnak, Szinetár Dórának, Janza Katának, Náray Erikának, Szabó P. Szilveszternek. A mai sikerek azoknak köszönhetőek, akik a Budapesti Operettszínház színpadán már előttünk felléptek. Nagyon örülök, hogy ők a kollégáim! Érdekes, hogy a nézők által ikonoknak tartott művészek közül többekhez kiskori élmények, életképek fűznek. Nekem egészen más a színpadon látni Oszvald Marikát, Kalocsai Zsuzsát vagy Lehoczky Zsuzsát..."

Bár a színész életének nagy részét kitölti a színház, az előadások, a próbák, a fellépések, Máté szeret néha lazítani is. "Imádok aludni és főzni, a specialitásom a hús, bármilyen formában. Ez lehet akár sajtszószos vagy mexikói, a köret pedig minden esetben krumplipüré. Általában körülnézek, mit találok otthon, és abból összeütök valamit. Szeretem vendégül látni a barátaimat, kollégáimat, mert bár nagyon sok időt töltünk együtt a színházban, és szinte együtt élünk és létezünk, ott többnyire csak a munka a téma. Ilyenkor azonban kiengedünk."

Rövidesen itt a nyár, a színházi évadnak vége, nyaralást azonban egyelőre nem nagyon tud tervezni, hiszen többek között készül a Szegedi Szabadtéri Játékok egyik előadására, a Bajazzókra, amelyben Beppét alakítja. Az egyfelvonásos opera mellett a Parasztbecsület is színre kerül idén Szegeden, s mindkét művet Kerényi Miklós Gábor - KERO® rendezi. "Várom már ezt a próbafolyamatot, mert sok külföldi énekessel dolgozom együtt. Már el is kezdtem az angoltudásomat fejleszteni, hogy könnyen menjen a kommunikáció a leendő kollégákkal. Külön öröm számomra, hogy nem csak én birkózom majd az opera műfajával, hanem Dolhai Attila is, aki a Parasztbecsület tenorfőszerepét énekli. "

Az előadások után pár héttel pedig Máté Bajára utazik a társulattal, ahol a tavaly Sopronban hatalmas sikerrel bemutatott Miss Saigon idén újra szabadtéren lesz látható, a "Csodálatos Baja" rendezvénysorozat részeként, gigantikus színpadon, több száz szereplővel. "Bár az előadások csak augusztusban lesznek, a promóció már természetesen elkezdődött. Elkészült például a Szóló szaxofon popváltozata, amely megtartja az eredeti vonásokat, de Kasza Tibi kissé átdolgozta nekünk, Dancs Annamarival ezt is örömmel énekeljük, bárhová hívnak bennünket."

Nem könnyű egyeztetni ezt a sok nyári elfoglaltságot, a közelmúltban azonban még egy programsorozat bekerült a naptárba, Máté a Rómeó és Júlia fiataljaival járja majd az országot, Kocsis Dénessel és Brasch Bencével adnak koncertet több helyen.

Számos teendője mellett azonban Máté családi kötelezettségeinek is szeretne minél többször eleget tenni. "Nemrég született meg bátyám kislánya, Liza, próbálok minden segítséget megadni nekik, amire szükségük van. Az is lehet, hogy közösen megyünk majd nyaralni, hogy valóban tudjanak pihenni a vakáció alatt, amíg én vigyázok az unokahúgomra. Egyébként egyaránt kedvelem a tengerparti nyaralásokat és a városnézéseket is. Attól függ, mekkora társasággal megyünk."

Máté számára fontosak a közös családi programok, kiskorában például édesapjuk rendszeresen mesélt és fölolvasott nekik, szombat esténként pedig mindig mozi volt a program. "Később jöttem csak rá, amikor egy-egy könyvet a kezembe vettem, hogy apukám a mesék alkalmával az általa olvasott könyvélményeit beleszőtte a történetbe. Sokat tanultam ezekből. Ami pedig a mozit illeti, tisztán emlékszem, hogy legelőször a Jurassic Parkot néztük meg, ezt mi választottuk ki a testvéremmel. A mozi szeretete azóta is megmaradt bennem, előfordult azonban, hogy sorra egymás ültem be filmekre, mert nem találtam olyat, ami igazán tetszene, csupán a negyedik napon. Fontos számomra az élmény és hogy elgondolkodtasson, előrevigyen a hétköznapokban."Villanófényben - Vadász Zsolt
Villanófényben - Csengeri Attila
Fischl Mónika opera szerepben
Dualitás a Kálmán Imre Teátrumban
Villanófényben - Földes Tamás
Villanófényben - Gubik Petra
Villanófényben - Závada Péter
Villanófényben - Ottlik Ádám
Villanófényben - Lévai Enikő
Villanófényben - Felföldi Anikó
Villanófényben - Bordás Barbara
Villanófényben - Dolhai Attila
Villanófényben - Kállay Bori
Villanófényben - Bálint Ádám
Villanófényben - Laki Péter
Villanófényben - Bodor Johanna
Villanófényben - Mészáros Árpád Zsolt
Villanófényben - Bordás Barbara
Villanófényben - Lőrinczy Attila
Villanófényben - Polyák Lilla
Villanófényben - Vágó Bernadett
Villanófényben - Auksz Éva
Villanófényben - Fischl Mónika
Villanófényben - Frankó Tünde
Villanófényben - Vadász Zsolt
Villanófényben - Peller Károly
Villanófényben - Szabó P. Szilveszter
Villanófényben - Peller Anna
Villanófényben - Szendi Szilvi
Villanófényben - Nádasi Veronika
Villanófényben - Lévay Szilveszter
Villanófényben - Felföldi Anikó
Villanófényben - Földes Tamás
Villanófényben - Kerényi Miklós Máté
Villanófényben - Lukács Anita
Mi is itt vagyunk! - Lévai Enikő Éva
Mi is itt vagyunk! - Muri Enikő
Mi is itt vagyunk! - Szentmártoni Norman
Mi is itt vagyunk! - Barkóczi Sándor
Mi is itt vagyunk! - Simon Panna
Mi is itt vagyunk! - Gömöri András Máté
Mi is itt vagyunk! - Jenes Kitti
Mi is itt vagyunk! - Angler Balázs
Mi is itt vagyunk! - Kisfaludy Zsófia
Mi is itt vagyunk! - Veréb Tamás
Mi is itt vagyunk! - Gubik Petra
Mi is itt vagyunk! - Kocsis Dénes
Polyák Lilla
Dolhai Attila
Gubik Petra
Kapócs Zsóka
Bíró Eszter
Szulák Andrea
Mészáros Árpád Zsolt
Kállay Bori
Bordás Barbara
Kerényi Miklós Máté
Füredi Nikolett
Janza Kata
Feke Pál
Dolhai Attila
Boncsér Gergely
Bordás Barbara
Vadász Zsolt
Dancs Annamari
Lukács Anita
Oszvald Marika
Dézsy Szabó Gábor
Pálfalvy Attila
Vágó Zsuzsi
Papadimitriu Athina
Jantyik Csaba
Bódi Barbara
Faragó András
Csengeri Ottília
Dániel Gábor
Nádasi Veronika
Peller Károly
Szendy Szilvi
Vadász Dániel
Kalocsai Zsuzsa
Bálint Ádám
Kékkovács Mara
rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház