Villanófényben - Vadász Zsolt
2018-02-24
"Minden gonoszság valamilyen lelki sérülésből, torzulásból fakad"
Több mint harminc év után ismét látható Magyarországon Jacques Offenbach klasszikus nagyoperettje, a Kékszakáll. A Budapesti Operettszínház első alkalommal tűzi műsorára a művet, a címszerepben váltott szereposztásban Boncsér Gergellyel és Vadász Zsolttal. A szerző és a szerep adta kihívásokról ezúttal Vadász Zsolt mesél.

Offenbach nem gyakori szerző a hazai színpadokon. Te Játszottál már Offenbach műben?


Igen, két darabjában is, ráadásul mindkettőben egy évadon belül. 2007-ben a Budapesti Operettszínházban, a Párizsi élet című operettben Frick cipészlegényt alakítottam Béres Attila rendezésében és ezzel szinte párhuzamosan Miskolcon, a Halasi Imre rendezte Hoffmann meséiben Hoffmannt énekeltem.

Szereted Offenbach zenéjét?

Nagyon. Rettenetesen izgalmas muzsika. Teljesen eltér azoktól az operettektől, amiket Magyarországon megszoktunk. Más a dinamika, a ritmus, jóval több a nagy együttes megszólalás. Azt tudjuk, hogy ő teremtette meg a műfajt, és ő a névadó is. Franciául az operett kis operát jelent, és valóban, a művei operai igénnyel vannak megírva. És ennek a stílusnak megfelelően nem az általunk jól ismert bonviván, primadonna, táncos-komikus, szubrett szólamok jelennek meg, sokkal inkább az operában megszokott hangzások.

fotók: Gordon Eszter
Milyen kihívást jelent Kékszakáll szerepe?


Már maga a zenei anyag komoly kihívást jelent. Nagyon fel kell rá készülni, hogy jól el tudd énekelni. Ráadásul sűrű a szöveg, ezért az érthetőségre is igen nagy hangsúlyt kell helyeznünk. Kékszakáll figurája pedig az eddigi pályám egyik legizgalmasabb karaktere. Nagyon sok klasszikus hőst eljátszottam már. Az operettek bonvivánjai jórészt a hős szerelmes típusba tartoznak, Kékszakáll azonban rendkívül összetett figura: egoista, önző, rosszindulatú, kifejezetten gonosz, groteszk személyiség. Az elmúlt három hónapom arról szólt Székely Kriszta irányítása mellett, hogy miként tudom a lelkének minden oldalát megmutatni. Azt is, hogy mitől ilyen sérült. Mert minden gonoszság és rosszindulat valamilyen lelki sérülésből és torzulásból fakad. Ezt a második részben meg is mutatjuk majd a nézőknek.

A partnered sem igazi díva - ahogy az operett hagyományok ezt diktálnák -, hanem egy egyszerű takarítólány.


Valóban. Ennek a két embernek a kapcsolata jóval összetettebb, mint egy átlagos operettben. Kékszakáll beleszeret egy egyszerű nőbe, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy egy általa egyszerűnek vélt nőbe. Egy igazi vérbő, szókimondó, borzasztóan erős kisugárzású nőbe, aki Kékszakállt teljesen az uralma alá tudja hajtani. Miközben a férfi abban a hitben van, hogy ő irányítja a dolgokat, egy idő után elveszti a kontrollt, és Boulotte akarata érvényesül. Ahogy ezt sokszor az életben is tapasztaljuk...

Az előadáshoz új szövegkönyv készült, és más korba, más környezetbe került a darab. Ez mennyiben befolyásolja a történetet?


Azt gondolom, nem változott az alapfelállás attól, hogy az alkotók az '50-es évek Amerikájára hajazó közegbe helyezték a történetet. Az eredeti darabban lovagok, királyok, a nép egyszerű gyermekei szerepelnek, most szenátor, vállalati vezérigazgató és takarító lány a főszereplő, de ettől a viszonyok nem változnak, hiszen megmarad ugyanaz az alá-fölé rendeltség. Ott vannak az esendők, a gonoszak, az egyszerűek, a rafináltak, az igaz szerelmesek. A szövegek nagyon jók: mai nyelvezetűek, kifejezőek és viccesek.

Az Operettszínház törzsközönsége számára nem lesz idegen ez a nyelvezet, ez az előadásmód?


Reménykedem benne, hogy a nagy magyar klasszikusok mellett van helye és közönsége az Offenbach-hoz hasonló szerzőknek is. Az Operettszínház vezetése már évek óta arra törekszik, hogy aktuális, a mai kornak megfelelő módon mutassa be az operetteket, miközben a műfaj hagyományait maximálisan tiszteletben tartja. Így volt ez most is.

Hogy tudtatok Székely Krisztával együtt dolgozni?


Teljesen megtaláltam vele a közös hangot, de úgy gondolom, a többiek is így voltak ezzel. Annak ellenére, hogy Kriszta a prózai színház világából érkezett, nagyon jól érzi és érti a zenét. A legelső próbán azt kérte, menjünk fel a színpadra, mondjuk össze a szöveget és csináljunk valamit, amit gondolunk. Ő közben jegyzetelt. Később kiderült, hogy a gesztusainkat írta le, azt, hogy milyennek lát minket. Így minden karaktert abból az emberből épített fel, akit látott. Ezért minden játék és szituáció belőlünk fakad, hozzánk hasonlóak lettek a figurák. Ebben sokat segített neki a koreográfus, Kulcsár Noémi is, aki elsősorban nem is táncot tanított, hanem mozgáskultúrát. Megmutatta milyen mozgásokkal, gesztusokkal jellemezhető igazán a karakterem, hogy a személyiségét még jobban érthetővé és kifejezőbbé tegyük a nézők számára.

Mivel ajánlanád az előadást a nézőknek?

Azért kell megnézni az Operettszínházban a Kékszakálllt, mert fontos, hogy nyitva legyen a lelkünk, és befogadjuk az új dolgokat is. Higgyük el, hogy azok ugyanolyan jó élményt adhatnak, mint amilyeneket eddig láttunk, hallottunk.


Villanófényben - Göttinger Pál
Villanófényben - Vadász Zsolt
Villanófényben - Csengeri Attila
Fischl Mónika opera szerepben
Dualitás a Kálmán Imre Teátrumban
Villanófényben - Földes Tamás
Villanófényben - Gubik Petra
Villanófényben - Závada Péter
Villanófényben - Ottlik Ádám
Villanófényben - Lévai Enikő
Villanófényben - Felföldi Anikó
Villanófényben - Bordás Barbara
Villanófényben - Dolhai Attila
Villanófényben - Kállay Bori
Villanófényben - Bálint Ádám
Villanófényben - Laki Péter
Villanófényben - Bodor Johanna
Villanófényben - Mészáros Árpád Zsolt
Villanófényben - Bordás Barbara
Villanófényben - Lőrinczy Attila
Villanófényben - Polyák Lilla
Villanófényben - Vágó Bernadett
Villanófényben - Auksz Éva
Villanófényben - Fischl Mónika
Villanófényben - Frankó Tünde
Villanófényben - Vadász Zsolt
Villanófényben - Peller Károly
Villanófényben - Szabó P. Szilveszter
Villanófényben - Peller Anna
Villanófényben - Szendi Szilvi
Villanófényben - Nádasi Veronika
Villanófényben - Lévay Szilveszter
Villanófényben - Felföldi Anikó
Villanófényben - Földes Tamás
Villanófényben - Kerényi Miklós Máté
Villanófényben - Lukács Anita
Mi is itt vagyunk! - Lévai Enikő Éva
Mi is itt vagyunk! - Muri Enikő
Mi is itt vagyunk! - Szentmártoni Norman
Mi is itt vagyunk! - Barkóczi Sándor
Mi is itt vagyunk! - Simon Panna
Mi is itt vagyunk! - Gömöri András Máté
Mi is itt vagyunk! - Jenes Kitti
Mi is itt vagyunk! - Angler Balázs
Mi is itt vagyunk! - Kisfaludy Zsófia
Mi is itt vagyunk! - Veréb Tamás
Mi is itt vagyunk! - Gubik Petra
Mi is itt vagyunk! - Kocsis Dénes
Polyák Lilla
Dolhai Attila
Gubik Petra
Kapócs Zsóka
Bíró Eszter
Szulák Andrea
Mészáros Árpád Zsolt
Kállay Bori
Bordás Barbara
Kerényi Miklós Máté
Füredi Nikolett
Janza Kata
Feke Pál
Dolhai Attila
Boncsér Gergely
Bordás Barbara
Vadász Zsolt
Dancs Annamari
Lukács Anita
Oszvald Marika
Dézsy Szabó Gábor
Pálfalvy Attila
Vágó Zsuzsi
Papadimitriu Athina
Jantyik Csaba
Bódi Barbara
Faragó András
Csengeri Ottília
Dániel Gábor
Nádasi Veronika
Peller Károly
Szendy Szilvi
Vadász Dániel
Kalocsai Zsuzsa
Bálint Ádám
Kékkovács Mara
rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház