Villanófényben - Felföldi Anikó
2017-03-21
Március 27-e immár 55 éve a világ valamennyi országában a színház ünnepe. A Nemzetközi Színházi Intézet felhívására 1962 óta ezen a napon tartják a Színházi Világnapot, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet fontosságára és tisztelegjen a színészek, valamint a színházi dolgozók előtt. Itthon a MASZK Országos Színészegyesület 1999 óta nagyszabású jótékonysági gálaestet tart e jeles napon, melynek bevételét hagyományosan az Ódry Árpád Színészotthon számára ajánlják fel. A gálaestet idén immár negyedik alkalommal a Budapesti Operettszínházban rendezik meg. Ennek kapcsán beszélgettünk a Jászai Mari-díjas, Érdemes művésszel, az Operettszínház örökös tagjával, Felföldi Anikóval, aki tíz éve dolgozik a MASZK vezetőségében.
Miért fontos számodra ez a fajta társadalmi szerepvállalás?

Mert adni nagyon jó. Fantasztikus érzés, ha az ember segíteni tud. Ezért vagyok benne a MASZK mellett az Előadóművészi Jogvédő Iroda segélyezési csoportjában is. Ahol lehet, próbálok tenni valamit azért, hogy a kollégáimnak egy picit jobb legyen.

Milyen lesz az idei gála?

Mint az elmúlt években, idén is Kerényi Miklós Gábor rendezi az estet. Ahogy korábban, úgy most is olyan előadást álmodott meg KERO®, ahol a pályakezdő, fiatal sztárok bemutatkozásán túl a színház sikerelőadásaiból hatalmas revüképeket és látványos, hagyományos operett részleteket is beilleszt a jól szerkesztett műsorba, amibe természetesen a színésztársadalom színe-java is belesimul.

Milyen ma a helyzete itthon a színészeknek?

Nagyon sokan szeretnének színpadra kerülni olyanok is, akik nem tudják, hogy a színház nem csak a magamutogatás szépségéért van. Ott komoly munka folyik, és bizony valódi elhivatottság kell ahhoz, hogy valaki a pályán maradjon. Hamarosan életbe lép a színházi törvény azon passzusa, ami előírja, hogy a színházaknak 70, illetve 60%-ban felsőfokú végzettséggel rendelkező művészeket kell alkalmazniuk. De természetesen a tehetség nem elegendő, egy színésznek rengeteget kell képeznie magát. A mi hivatásunkra valóban igaz, hogy egy életen át kell tanulni. A színpad nagyon kemény hely.

Hogy látod, mi vár a pályakezdőkre?

Annak idején a főiskola után például kötelező volt vidékre menni, a Fészek Klubban pedig minden hétfőn, amikor a vidéki színházaknak szabadnapjuk volt, a színészek feljöttek Budapestre és itt találkoztak a színházi vezetőkkel, aminek eredményeként sok szerződés született. Ma már természetes, hogy ez kicsit másképp van, és természetes a megmérettetés egy-egy szerepért. Nem lehet arra várni, hogy eljöjjenek megnézni, oda kell menni, és megmutatni az embernek magát. Talán sikerül, talán nem. Lehetnek terveid, vágyaid, de ha nem teszel értük, jobb, ha elfelejted őket. Küzdeni kell. Ha nem harcolsz, nem jutsz előre, és nem nyersz soha csatát.

Milyen tanácsot adnál a fiataloknak?

Színész, azaz szín-ész. Vagyis a színpadon észnél kell lenni, koncentrálni, és megfelelő kontroll alatt tartani magad. Okosnak kell lenni, felkészültnek, és tisztában kell lenni azzal, hogy egy életen át tanulni kell. Ez egy társasjáték, amit nem tudsz egyedül játszani! Évek óta járok vizsgázatni különböző szakiskolákba, szakközépiskolákba ifjú színész jelölteket. Sokszor elszomorodok, hogy az elméleti vizsgán előfordul, hogy valaki nem hallott a nagy elődökről, Major Tamásról, Gobbi Hildáról vagy Ruttkay Éváról. Ha valaki erre a pályára készül, az a legkevesebb, hogy tudja, kik azok, akiknek köszönheti, hogy még van színház. Tudnia kell mik a hibái és mik az erényei. Nekem az a nap, amikor játszom, más, mint a többi: az Ünnepnap. Bejövök korán a színházba és felkészítem magam kívül és belül. A szerepre és az előadásra koncentrálok. Például a Jövőre, Veled, Itt!-ben a díszlet mögött egy széken ülve várom végig, míg színpadra lépek, hogy halljam, milyen hőfokon tart az előadás, hogy én ne elölről kezdjem, hanem onnan tudjam folytatni. Azt tapasztalom, hogy a mai fiatalok nem elég tudatosak. Sztanyiszlavszkij mondta, hogy a rendszeres tudatos munka előhozza a tudatalattit.

MASZK Gála 2016-ban
Mivel ajánlod a gálaestet?


A színház - amióta csak van - erkölcsi intézmény. Nemcsak a közönségre, a városra, a világra akarunk hatni, de vigyázunk egymásra is. Ezt az estét a szegény vagy öreg - gyakran öreg és szegény - kollégáinkért rendezzük. Énekelünk, szavalunk, beszélünk elődeinkről, mestereinkről, önmagunkról, pályánk emlékezetes pillanatairól. És az ünnepi előadáson kiosztásra kerülő szakmai díjaknak együtt örülünk.

A Gála időpontja: 2017. április 4. 19:30

Fellépő művészek:

Almási Éva, Barnák László, Csonka András, Dunai Tamás, Fehér Anna, Felföldi Anikó, Földes Eszter, Haumann Péter, Hegedűs D. Géza, Jordán Tamás, Mátyássy Bence, Molnár Piroska, Tompos Kátya, Udvaros Dorottya, Vecsei Miklós, valamint az Operettszínház sztárjai: Dolhai Attila, Fischl Mónika, Janza Kata, Kocsis Dénes, Oszvald Marika, Lehoczky Zsuzsa, Peller Anna, Peller Károly, Szendy Szilvi, Vágó Bernadett, Vágó Zsuzsi, Veréb Tamás

Rendező: Kerényi Miklós Gábor - KERO®


Villanófényben - Vadász Zsolt
Villanófényben - Csengeri Attila
Fischl Mónika opera szerepben
Dualitás a Kálmán Imre Teátrumban
Villanófényben - Földes Tamás
Villanófényben - Gubik Petra
Villanófényben - Závada Péter
Villanófényben - Ottlik Ádám
Villanófényben - Lévai Enikő
Villanófényben - Felföldi Anikó
Villanófényben - Bordás Barbara
Villanófényben - Dolhai Attila
Villanófényben - Kállay Bori
Villanófényben - Bálint Ádám
Villanófényben - Laki Péter
Villanófényben - Bodor Johanna
Villanófényben - Mészáros Árpád Zsolt
Villanófényben - Bordás Barbara
Villanófényben - Lőrinczy Attila
Villanófényben - Polyák Lilla
Villanófényben - Vágó Bernadett
Villanófényben - Auksz Éva
Villanófényben - Fischl Mónika
Villanófényben - Frankó Tünde
Villanófényben - Vadász Zsolt
Villanófényben - Peller Károly
Villanófényben - Szabó P. Szilveszter
Villanófényben - Peller Anna
Villanófényben - Szendi Szilvi
Villanófényben - Nádasi Veronika
Villanófényben - Lévay Szilveszter
Villanófényben - Felföldi Anikó
Villanófényben - Földes Tamás
Villanófényben - Kerényi Miklós Máté
Villanófényben - Lukács Anita
Mi is itt vagyunk! - Lévai Enikő Éva
Mi is itt vagyunk! - Muri Enikő
Mi is itt vagyunk! - Szentmártoni Norman
Mi is itt vagyunk! - Barkóczi Sándor
Mi is itt vagyunk! - Simon Panna
Mi is itt vagyunk! - Gömöri András Máté
Mi is itt vagyunk! - Jenes Kitti
Mi is itt vagyunk! - Angler Balázs
Mi is itt vagyunk! - Kisfaludy Zsófia
Mi is itt vagyunk! - Veréb Tamás
Mi is itt vagyunk! - Gubik Petra
Mi is itt vagyunk! - Kocsis Dénes
Polyák Lilla
Dolhai Attila
Gubik Petra
Kapócs Zsóka
Bíró Eszter
Szulák Andrea
Mészáros Árpád Zsolt
Kállay Bori
Bordás Barbara
Kerényi Miklós Máté
Füredi Nikolett
Janza Kata
Feke Pál
Dolhai Attila
Boncsér Gergely
Bordás Barbara
Vadász Zsolt
Dancs Annamari
Lukács Anita
Oszvald Marika
Dézsy Szabó Gábor
Pálfalvy Attila
Vágó Zsuzsi
Papadimitriu Athina
Jantyik Csaba
Bódi Barbara
Faragó András
Csengeri Ottília
Dániel Gábor
Nádasi Veronika
Peller Károly
Szendy Szilvi
Vadász Dániel
Kalocsai Zsuzsa
Bálint Ádám
Kékkovács Mara
rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház