Villanófényben - Lukács Anita
2015-03-31
Tíz évvel ezelőtt 2005. április 9-én mutatta be a Budapesti Operettszínház Huszka Jenő egyik legnépszerűbb operettjét, a Lili bárónőt. Az előadás rendezője Béres Attila a teátrum piciny Raktárszínházának intim terében álmodta meg a rendkívül bájos és mulatságos történetet, amely ezáltal szétrobbantva a műfaj hagyományosan elfogadott kereteit nagyoperettből egyszerre kedves, magával ragadó zenés játékká és ízig-vérig komédiává változott.
Ebben az előadásban ismerhette meg a nagyközönség Lukács Anitát, az Operettszínház azóta sokszorosan bizonyított kiváló primadonnáját, aki pályafutása talán legmeghatározóbb szerepének tartja Lili bárónőt. "Az igazi áttörést jelentette az életemben ez a darab, mert ebben játszhattam az első főszerepemet az Operettszínházban. Ráadásul primadonnaként! A tíz éves évforduló tehát nekem kettős jubileum: az előadás premierjére és az operettszínházi debütálásom kezdetére emlékeztet. Tökéletesen azonosulni tudtam a figurával, hiszen Lilinek épp az az álma, ami az én régi nagy vágyam is volt, amit egyébként el is mond a darabban: "Én Színésznő Leszek!". Számomra ez a feladat óriási lehetőséget és megtiszteltetést jelentett, mivel első éves akadémistaként kaptam meg a címszerepet. Csodálatos érzés volt olyan nagyszerű művészek közé csöppenni, mint Lehoczky Zsuzsa, Mednyánszky Ági, Szolnoki Tibor vagy Jantyik Csaba, aki egyébként a színészmesterség tanárom volt az Operett Akadémián."

Lukács Anita és Kádár Szabolcs
A produkció tíz éve folyamatosan repertoáron van, állandó teltházakkal és hatalmas sikerrel fut immár a 240. előadásához közeledve. Lukács Anita azt mondja, hogy a Lili bárónőnek az idők folyamán hatalmas rajongótábora alakult ki, vannak visszajáró nézők, akik időről időre megnézik az előadást, akár ötször, tízszer, sőt hússzor is és izgatottan várják az estéről estére változó, újabb és újabb poénokat. A színészek ugyanis a játékba finom belső poénokat, apró kikacsintásokat csempésznek. A művésznő lelkesen mesél arról, ahogy még annak idején a próbák során például beleszőtték a történetbe a Rómeó és Júlia erkélyjelenetének néhány mondatát, miután a színházban akkoriban tombolt a Rómeó-láz, a Lili bárónő bonvivánját alakító Dolhai Attilával a címszerepben. Mióta Dolhai nem játssza Rómeó szerepét, a kis poén is átalakult és a sokat hallott mondat egyik este így szól: "Ó, Rómeó, miért vagy te Radzsami?" majd másnap: "Ó, Rómeó miért vagy te Edvin?" - utalva a művész által alakított jelenlegi szerepekre. Az évek során persze sok egyéb finomsággal gazdagodott a produkció, például Lukács Anita és a Clarisse-t játszó Szendy Szilvi között. "A Csárdáskirálynőben én Szilviát alakítom Szendy Szilvi pedig Stázit. Az egyik jelenetben Stázi csókolommal köszön Szilviának, mire ő azt mondja neki: Pá, picim!  Egy idő után a Lili bárónőbe is behoztuk ezt a kis játékot, csak épp fordítva. Amikor rózsaszín limonádét kortyolgatva bejövök Frédi és Clarisse duettje végén, finom éllel a hangomban csókolommal köszönök a vőlegényemmel, Frédivel kacérkodó Clarisse-nek. Ő pedig kissé sértődötten úgy felel, hogy: Pá, picim!" - meséli nevetve Lukács Anita. Ezek az apró játékok teszik ma is elevenné, frissé az előadást és többek között ezért is szereti olyan nagyon a közönség. "Ezért nem tudjuk megunni mi sem. Van olyan jelenet, ami 8-10 évvel ezelőtt mindössze egy-két percig tartott, ma pedig már tíz perces. De ettől nem lett hosszabb az előadás, csak még vidámabb, hangulatosabb és pörgősebb."

A művésznő saját bevallása szerint egy ilyen kettős jubileum jó alkalom arra is, hogy az ember kicsit számot vessen és visszatekintsen eddigi pályafutására. A Lili bárónő sikere megnyitotta előtte a lehetőségek egész sorát. Egymás után kapta meg az operett irodalom legnagyobb primadonna szerepeit, a már említett Szilviát a Csárdáskirálynőben, Zórikát a Cigányszerelemben, Valencienne-t A víg özvegyben, Gabrielle-t a Párizsi életben. Az operettszínházi tagság meghozta számára a vágyott ismertséget, hírnevet és elismerést. Színházának köszönhetően rendszeresen turnézik a világ legkülönbözőbb országaiban Amerikától Németországon, Olaszországon, Ausztrián át Kínáig és Izraelig. De rendszeresen vendégeskedik vidéki városok színpadain, játszott már Miskolcon, Veszprémben, Pécsett és Sopronban is.

Lukács Anita a Lili bárónő 100. előadásán
A Lili bárónő április 3-i jubileumi előadását követően Lukács Anita azonnal Azerbajdzsánba repül, ahol egy operett gálán lép fel, két héttel később Kijevben várja egy hasonló szereplés. A művésznő számára munkával telik a nyár is, egy egészen különleges, izgalmas kihívás előtt áll, ő énekli majd Fekete Gyula  Egy anya története című kortárs operájának koloratúr szerepét, amit az idei Miskolci Operafesztiválon mutatnak be. "Nagyon nagy lehetőség az életemben ez a felkérés, mert igazából az elmúlt évek során rájöttem arra, hogy borzasztóan szeretném operaénekesként is kipróbálni magam. Néhány éve Pécsett egyébként Kero rendezésében már játszottam a Gianni Schicchi-ben Laurettát. Ráadásul maga a szerző, Fekete Gyula kért fel. Olyan koloratúr énekesnőt keresett, aki bizonyos magasságokon túl is tud teljesíteni. Hál' istennek úgy gondolta, erre én alkalmas vagyok. Azt mondta, úgy érzi, mintha ezt a szerepet nekem írta volna." A miskolci ősbemutatót követően ősztől a Budapesti Operettszínház tűzi műsorára az operát, melyet Zsótér Sándor rendez és Lukács Anita mellett a társulat olyan kiválóságai játszanak benne mint Dolhai Attila és Frankó Tünde.

A művésznő azonban addig sem fog unatkozni, a korrepetíciók Balassa Krisztián karmester irányítása mellett már elkezdődtek, a színházban pedig az évad végéig sok-sok előadásban kell helyt állnia, hangjával és játékával elvarázsolnia és megmelengetnie a nézők szívét A Bajadér, A Csárdáskirálynő és a Lili bárónő főszerepeiben. "Szilvia, Odette, Rolla, Lisa de akár Lili bárónő szerepében is ugyanolyan fesztelenül érzem magam, hiszen mindegyik szerepemmel azt szeretném közvetíteni a közönség felé, hogy a hely, ahol élünk, igenis lehet az álmok földje, a boldogságot, - még ha küzdelmek árán is - meg lehet valósítani."- vallja Lukács Anita.


Villanófényben - Vágó Zsuzsi
Villanófényben - Göttinger Pál
Villanófényben - Vadász Zsolt
Villanófényben - Csengeri Attila
Fischl Mónika opera szerepben
Dualitás a Kálmán Imre Teátrumban
Villanófényben - Földes Tamás
Villanófényben - Gubik Petra
Villanófényben - Závada Péter
Villanófényben - Ottlik Ádám
Villanófényben - Lévai Enikő
Villanófényben - Felföldi Anikó
Villanófényben - Bordás Barbara
Villanófényben - Dolhai Attila
Villanófényben - Kállay Bori
Villanófényben - Bálint Ádám
Villanófényben - Laki Péter
Villanófényben - Bodor Johanna
Villanófényben - Mészáros Árpád Zsolt
Villanófényben - Bordás Barbara
Villanófényben - Lőrinczy Attila
Villanófényben - Polyák Lilla
Villanófényben - Vágó Bernadett
Villanófényben - Auksz Éva
Villanófényben - Fischl Mónika
Villanófényben - Frankó Tünde
Villanófényben - Vadász Zsolt
Villanófényben - Peller Károly
Villanófényben - Szabó P. Szilveszter
Villanófényben - Peller Anna
Villanófényben - Szendi Szilvi
Villanófényben - Nádasi Veronika
Villanófényben - Lévay Szilveszter
Villanófényben - Felföldi Anikó
Villanófényben - Földes Tamás
Villanófényben - Kerényi Miklós Máté
Villanófényben - Lukács Anita
Mi is itt vagyunk! - Lévai Enikő Éva
Mi is itt vagyunk! - Muri Enikő
Mi is itt vagyunk! - Szentmártoni Norman
Mi is itt vagyunk! - Barkóczi Sándor
Mi is itt vagyunk! - Simon Panna
Mi is itt vagyunk! - Gömöri András Máté
Mi is itt vagyunk! - Jenes Kitti
Mi is itt vagyunk! - Angler Balázs
Mi is itt vagyunk! - Kisfaludy Zsófia
Mi is itt vagyunk! - Veréb Tamás
Mi is itt vagyunk! - Gubik Petra
Mi is itt vagyunk! - Kocsis Dénes
Polyák Lilla
Dolhai Attila
Gubik Petra
Kapócs Zsóka
Bíró Eszter
Szulák Andrea
Mészáros Árpád Zsolt
Kállay Bori
Bordás Barbara
Kerényi Miklós Máté
Füredi Nikolett
Janza Kata
Feke Pál
Dolhai Attila
Boncsér Gergely
Bordás Barbara
Vadász Zsolt
Dancs Annamari
Lukács Anita
Oszvald Marika
Dézsy Szabó Gábor
Pálfalvy Attila
Vágó Zsuzsi
Papadimitriu Athina
Jantyik Csaba
Bódi Barbara
Faragó András
Csengeri Ottília
Dániel Gábor
Nádasi Veronika
Peller Károly
Szendy Szilvi
Vadász Dániel
Kalocsai Zsuzsa
Bálint Ádám
Kékkovács Mara
rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház