Kedvencem - Polyák Lilla
2014-09-09
Polyák Lilla hazánk egyik legnépszerűbb és legismertebb énekes-színésznője. Gyönyörű nő, két gyermek édesanyja és kívül-belül jól ismeri a musicaljátszás hazai és külföldi fortélyait is, hiszen, bár prózai szakon végzett, nem sokkal a főiskola elvégzése után külföldre szerződött és eljegyezte magát a zenés színházzal. Régóta fűzi állandó kapcsolat a Budapesti Operettszínházhoz. Ha éppen nem játszik a Nagymező utcai teátrumban, akkor pedig férjét, Homonnay Zsoltot lesi a színpadon. Ősszel mindkettőt megteheti, hiszen míg Zsolt A Bajadérban debütál újra, mint Radjami herceg, addig Lilla visszatér régi nagy szerepével a legendás Mozart!-előadásba és újra Waldstätten bárónőt alakítja. Az ősz ezután is sűrű lesz, hiszen szólókoncertre és magyar nyelvű A Szépség és a Szörnyeteg előadásra is készül, és ha marad ideje, reméli, motorra is pattanhat.
A Legendák évét kezdte meg a 2014/2015-ös évadban a Budapesti Operettszínház, melyhez nem csak legendás darabok, mint A Bajadér, a Mozart!, A Szépség és a Szörnyeteg és a Miss Saigon előadások visszatérése, de legendás színészek és szerepeik is tartoznak. Ilyen legendás kapcsolat van Polyák Lilla és a színház sikerdarabja, Lévay Szilveszter Mozart! című musicalje között. Lilla idén visszatér Waldstätten bárónő szerepébe, méghozzá nem először.

"Még mindig megérint a Mozart!. Különleges a kapcsolatom ezzel az előadással. A diploma megszerzése után az első komoly külföldi szerepem volt - a Theater an der Wienben játszottam Waldstätten bárónőt először. Három év után tértem haza, és a sors úgy hozta, hogy itthon is éppen akkor tűzte műsorára a darabot az Operettszínház… Egészen addig játszottam benne, míg várandós nem lettem a nagyobbik fiammal, Zsomborral.  A két terhességem között szintén magamra ölthettem a bárónő szerepét, de Bulcsú megszületése óta nem volt rá alkalmam. Ennek már nyolc éve, úgyhogy ennyi idő után most újra beállni, olyan lesz, mintha egy új szerep lenne - kicsit az is lesz, hiszen az eltelt idő alatt én is sokat változtam, és bízom benne, hogy általam most a szerep is új megfogalmazásba kerül" - mondja Polyák Lilla.

A Mozart! első nagy sikere után Lillát Capuletné, később a Dada szerepe várta a Rómeó és Júliában, Madame de la Nagykomód A Szépség és a Szörnyetegben, majd Stefánia a Rudolfból. Már pályája elején a legnagyobb sikerdarabokban debütált, külföldi munkáinak köszönhetően pedig óriási színpadi rutinra tett szert és megismerte az en suite színjátszás előnyeit és hátrányait, vagyis azt az életformát, amikor sorozatban egymás után ugyanazt a darabot játsszák. Külföldi munkákból és en suitból most sincs hiány, évek óta turnézik a színház társulatával és német nyelven bűvöli el Teamama szerepében a közönséget.

"Teljesen másfajta megterhelés külföldön játszani, mint itthon. Míg itthon 15-20 előadásunk van egy hónapban és közte szabadnapok, amikor rá tudunk pihenni egy-egy munkára, kint széria-játszásban megy például egy-egy turné alkalmával A Szépség és a Szörnyeteg. Ez a fajta -  en suite - színjátszás másféle igénybevételt jelent. Abból a szempontból kevésbé fárasztó, hogy a szerep, a szöveg teljesen beépül, mivel estéről estére előadjuk. De pont ezért óriási kihívási, hogy életben tudjuk tartani az előadást. Emlékszem, anno a Mozart!-tal is voltak ilyen mélypontjaim Bécsben. A nehézségek azonban csak addig tartanak, míg felérek a színpadra" - vallja a színésznő.

Az idei év mindenesetre magyarországi bemutatókkal telik majd Lilláék családjában. Ősszel nem csak a Mozart! című előadás és benne Lilla tér vissza, de hosszú idő után A Szépség és a Szörnyeteg is újra látható lesz magyarul. Ez pedig újra szereptanulást jelent a színésznő számára, hiába játssza már évek óta…

"Szeretek itthon dolgozni, mert nagyon komoly élményanyagot gyűjtök ahhoz, hogy mindennap másfajta előadást játszhassak. Hozzám közelebb áll az, ahogyan itt működnek a dolgok. Ezért is nem választottam életformának az en suitet. Ettől függetlenül A Szépség és a Szörnyeteget nagyon szeretem és a turnékat is élvezem. Olyankor alkalmam van németül játszani, gyakorolni, frissíteni a német nyelvtudásomat. Ebben az évadban itthon is beállok Teamama szerepébe, amit teljesen más lesz a hazai közönségnek, magyarul játszani. Várom, hogy mit hoz ki a szerep még belőlem."

Polyák Lilla énekesnőként is szép sikereket tudhat magáénak. Janza Katával és Kékkovács Marával közösen készítették el Mesemusical-Musicalmesék című albumot. Férjével, Homonnay Zsolttal eddig két közös lemezük jelent meg, melyből az első rögtön aranylemez is lett. Lilla tavaly az Eurovíziós Dalfesztiválon való megmérettetéstől sem riadt vissza. Karcolás című száma a legjobb 30 dal közé került.

"Minden, amit csinálok - a szakma különböző mezsgyéin - én vagyok, az énekesnő is és a színésznő is. Nagyon szeretem a popzenét és szívesen énekelem. Nagy öröm számomra, hogy ezt az arcomat is lehetőségem van nagyobb közönségnek megmutatni. Nincs rangsor az életemben. Színésznőnek tartom magam. Prózai szerepekben is szívesen megmártózom, de például forgatni is nagyon szeretek. Ez pont olyan, mint az en suite kontra repertoár-színjátszás. Sok mindent van lehetőségünk kipróbálni és ez így jó. Minél szélesebb spektrumon mozgunk a szakmánkban, annál tapasztaltabbak leszünk. Egy a fontos csak: szeressük, amit csinálunk"
- mondja a színésznő, akinek énekesnői vonalon tartogat izgalmakat az ősz.

"Rácz Gergővel készítettünk egy új duettet, ami mostanában került be a rádiókba. Október 10-én pedig egy nagyszabású exkluzív unplugged koncertünk lesz Gergővel és Rakonczai Viktorral közösen. Bensőséges estére készülünk, egy zongora és egy gitár kíséretével."

A színésznőnek így akad dolga bőven már rögtön az év elején, arra azonban odafigyel, hogy maradjon ideje pihenni és új szenvedélyének, a motorozásnak hódolni. Ebben pedig a már rutinos motoros férjének biztosan nagy szerepe volt. Bár sohasem játszott még operettben, férje Homonnay Zsolt egyre magasabbra ívelő bonviván-karrierjét büszkén kíséri figyelemmel. Mint mondja, mindketten rengeteg területen mozognak és sok mindent csinálnak. Ez ad nekik örömet. Lilla örül, hogy összetett tehetséggel bíró férjét egyre szélesebb körben fedezik fel maguknak a rendezők, az Operettszínházban pedig egyre több operett szerepet bíznak rá. Szakmai vitáikra és közös időtöltésre remek terep lehet a házaspár számára a konyha, már ha gasztronómiai tudományával Zsolt ki nem szorítja onnan feleségét.

"Anya vagyok, ráadásul két fiúé, úgyhogy az aktív pihenés marad nekem. De a gyerekeim mindig feltöltenek, még akkor is, amikor nagyon fáradt vagyok. Jól érzem magam velük. A nyárba azért sikerült egy kis tengerpartot is beiktatni a családdal és jó sok könyvvel - nagyon szeretek olvasni. Hétvégén pedig, igazi családi együttlét, ha a férjemmel közösen főzhetünk. Zsolt nagyon jól csinálja, ezért időnként kiszorulok a konyhából. A motorozás a legújabb szenvedélyem, amit szintén Zsoltnak köszönhetek, amíg az időjárás kegyes, hódolok neki, amennyit csak lehet…"


Villanófényben - Vágó Zsuzsi
Villanófényben - Göttinger Pál
Villanófényben - Vadász Zsolt
Villanófényben - Csengeri Attila
Fischl Mónika opera szerepben
Dualitás a Kálmán Imre Teátrumban
Villanófényben - Földes Tamás
Villanófényben - Gubik Petra
Villanófényben - Závada Péter
Villanófényben - Ottlik Ádám
Villanófényben - Lévai Enikő
Villanófényben - Felföldi Anikó
Villanófényben - Bordás Barbara
Villanófényben - Dolhai Attila
Villanófényben - Kállay Bori
Villanófényben - Bálint Ádám
Villanófényben - Laki Péter
Villanófényben - Bodor Johanna
Villanófényben - Mészáros Árpád Zsolt
Villanófényben - Bordás Barbara
Villanófényben - Lőrinczy Attila
Villanófényben - Polyák Lilla
Villanófényben - Vágó Bernadett
Villanófényben - Auksz Éva
Villanófényben - Fischl Mónika
Villanófényben - Frankó Tünde
Villanófényben - Vadász Zsolt
Villanófényben - Peller Károly
Villanófényben - Szabó P. Szilveszter
Villanófényben - Peller Anna
Villanófényben - Szendi Szilvi
Villanófényben - Nádasi Veronika
Villanófényben - Lévay Szilveszter
Villanófényben - Felföldi Anikó
Villanófényben - Földes Tamás
Villanófényben - Kerényi Miklós Máté
Villanófényben - Lukács Anita
Mi is itt vagyunk! - Lévai Enikő Éva
Mi is itt vagyunk! - Muri Enikő
Mi is itt vagyunk! - Szentmártoni Norman
Mi is itt vagyunk! - Barkóczi Sándor
Mi is itt vagyunk! - Simon Panna
Mi is itt vagyunk! - Gömöri András Máté
Mi is itt vagyunk! - Jenes Kitti
Mi is itt vagyunk! - Angler Balázs
Mi is itt vagyunk! - Kisfaludy Zsófia
Mi is itt vagyunk! - Veréb Tamás
Mi is itt vagyunk! - Gubik Petra
Mi is itt vagyunk! - Kocsis Dénes
Polyák Lilla
Dolhai Attila
Gubik Petra
Kapócs Zsóka
Bíró Eszter
Szulák Andrea
Mészáros Árpád Zsolt
Kállay Bori
Bordás Barbara
Kerényi Miklós Máté
Füredi Nikolett
Janza Kata
Feke Pál
Dolhai Attila
Boncsér Gergely
Bordás Barbara
Vadász Zsolt
Dancs Annamari
Lukács Anita
Oszvald Marika
Dézsy Szabó Gábor
Pálfalvy Attila
Vágó Zsuzsi
Papadimitriu Athina
Jantyik Csaba
Bódi Barbara
Faragó András
Csengeri Ottília
Dániel Gábor
Nádasi Veronika
Peller Károly
Szendy Szilvi
Vadász Dániel
Kalocsai Zsuzsa
Bálint Ádám
Kékkovács Mara
rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház