Bodor Johanna
balettigazgató
Adatlap
Születési hely: Kolozsvár
Születésnap: október 23.
Névnap: március 28.
Foglalkozás: balettigazgató
Tanulmányai: Állami Balett Intézet - Bukarest
Első munkája a Budapesti Operettszínházban: Huszka Jenő: Lili bárónő - koreográfus
Elismerései: Imre Zoltán-díj (2000), EuroPas-díj (2007)
Honlap: link

Kolozsvárott született. Bukarestben az Állami Balett Intézetben tanult, 1984-ben diplomázott. Családjával 1985-ben települt át Magyarországra. Novák Ferenc hívására a Honvéd Táncszínházba szerződött. 1986-ban lett a Markó Iván irányítása alatt álló Győri Balett társulatának tagja. 1990-ben a Szegedi Baletthez szerződött, mint magántáncos.

Koreográfiái: Koldusopera, Sweeney Todd, Gyalog galopp, Alul semmi, Marica grófnő, Lili bárónő (Szentpétervárott), My Fair Lady, Chicago.

1993-ban Imre Zoltán hívta a Vígszínházba alkotótársnak, ahol Marton László rendezésében és Imre Zoltán koreográfiájával létrejött az Össztánc (Let's dance) című nagysikerű előadás, ami az amerikai Knoxville színpadán 1998-ban is éppoly nagy sikert aratott, mint itthon, s itt már Bodor Johanna állította színpadra.

1996 májusában mutatták be önálló estjét a Vígszínház Stúdió Színpadán a Kreatív Média Műhely produkciójában az Emberkiállítás - (Variációk Abakanowiczra) című előadást, melynek koreográfusa és rendezője volt. A Budapesti Operettszínházban a Lili bárónő, A víg özvegy és a Menyasszonytánc című előadások koreográfusa.

Színházi munkái mellett például a Jazz+Az búcsúkoncertjén is dolgozott. Megkapta az Imre Zoltán-díjat; valamint az Operettszínház színpadán vette át az Europas-díjat.

A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház