Kállay Bori
Adatlap
Születési hely: Balmazújváros
Születésnap: május 14.
Névnap: december 4.
Foglalkozás: színésznő
Első szerepe a Budapesti Operettszínházban: Kálmán Imre: A Csárdáskirálynő - Anhilte
Elismerései: Érdemes művész (2005); Életműdíj (2008)
Balmazújvárosban született, de iskoláit már Debrecenben végezte. Még az érettségi évében a miskolci színházhoz szerződött, majd onnan a Szegedi Nemzeti Színház következett. Sikeres szubrett-szerepek után Debrecen ünnepelt és sikeres vezető énekes-színésznője lett. Időközben a televízió is felfedezte, és a Lili bárónő címszerepében debütált. 1984-ben Garas Dezső a margitszigeti Csárdáskirálynő-előadás szerepére hívta meg, amelyet két nyáron is nagy sikerrel játszott.

1987-ben végleg Budapestre költözött, és miután egy évadot a József Attila Színházban töltött, a következő hét évben az Interoperett társulatának sztárja volt. Majd a szubrett éveket követően tudatosan váltott, s átképezte magát a szoprán, primadonnai szerepkörre.

Pályájáról a prózai szerepek sem hiányoztak, volt Jelena Andrejevna a Ványa bácsiban, Annie a Játék a kastélyban című vígjátékban, s Muskátné is a Liliomban.

A 2008/2009-es évadban lépett először színpadra a Budapesti Operettszínházban: Kerényi Miklós Gábor direktor hívta Anhilte szerepére A Csárdáskirálynőbe, amelyet hatalmas sikerrel játszik.

Külföldön Németországban, Angliában, Olaszországban, Ausztriában, Hollandiában, a tengerentúlon pedig Ausztráliában vendégszerepelt nagy sikerrel.

rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház