Duda Éva

koreográfus

Tanulmányai:
Magyar Táncművészeti Főiskola
Elismerései:
Imre Zoltán-díj, Lábán Rudolf-díj, Harangozó Gyula-díj
Első szerepe a Budapesti Operettszínházban:
Fényes Szabolcs - Békeffi István - G. Dénes György: A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak - koreográfus-asszisztens, Presgurvic: Rómeó és Júlia - koreográfus
Névnap:
december 24.

Tanulmányait Szegeden kezdte, majd nemzetközi tanulmányok után Budapesten, a Magyar Táncművészeti Főiskolán szerzett koreográfusi diplomát. Szabadúszó alkotóként kezdte pályáját, aki önálló táncszínházi előadásai mellett nagyszabású zenés előadások, operák, musicalek koreográfusaként vált ismertté. Közreműködött többek közt a Pesti Színház, a Vígszínház, a Katona József Színház, a Nemzeti Színház és a Budapesti Operettszínház különböző előadásaiban. Számos népszerű produkció fűződik nevéhez, mint a Hegedűs a háztetőn, a Koldusopera, a Lohengrin, vagy a Carmen. A Szegedi Szabadtéri Játékok egyik rendszeresen visszatérő alkotója, több min 15 előadás létrehozásában vett részt. A Budapesti Operettszínházban a legendás Rómeó és Júlia, a nemzetközi hírű A Szépség és Szörnyeteg, a Szentivánéji álom, a Szép nyári nap, valamint az Elfújta a szél című előadások koreográfiáit jegyzi.

Önálló, dinamikusan fejlődő társulatát 2010-ben alapította, fiatal, kreatív csapatával. Néhány év alatt a főváros egyik meghatározó kortárs táncegyüttesévé vált, mely hazai és nemzetközi színtéren is nagy sikereket ért el. Legismertebb előadásaik közé tartozik a Lunatika, a Faun, a Virtus, és a Breathe! A társulat továbbá feladatának tekinti diák beavató programok, szakmai fórumok és workshopok, továbbképzések szervezését is.

Az Operettszínházzal közös Frida című ősbemutató, mely a világhírű festőnő életrajzából született, a két szervezet közti távlati együttműködés egyik első lépése. Az ősbemutató zenéjét Dinyés Dániel szerezte, szövegeit és dalait Hegyi György írta, a rendező-koreográfus Duda Éva.

Jelenlegi előadásai

A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam, irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

X