Dézsy Szabó Gábor

Tanulmányai:
Jászberényi Tanítóképző Főiskola Színház- és Filmművészeti Főiskola
Elismerései:
Déryné-díj (Miskolc)
Első szerepe a Budapesti Operettszínházban:
Sylvester Lévay: Elisabeth - Lucheni
Névnap:
március 24.

1983-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakán. A főiskola után a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött, majd a Miskolci Nemzeti Színházba, amelynek tagja volt 17 évig.

Minden műfajban kipróbálhatta magát. Az operett-előadásokban főleg táncos-komikus szerepeket játszott. Többek között a Mária főhadnagyban, a Sybillben, a Luxemburg grófjában, a Bál a Savoyban című operettben, a Csárdáskirálynőben, A mosoly országában, a Leányvásárban.

Musicalfeladatokat is kapott, így eljátszotta a La Mancha lovagja címszerepét (ezért kapta Déryné-díját), a Kabaréban a Konferansziét, a Mária evangéliumában Jézust, a West Side Storyban Riffet, az Elisabeth-ben Luchenit és a Kis éji zenében Fredericket. Játszott prózát is, Shakespeare-t, Csehovot, Feydeau-t, Schillert, Neil Simont.

2001 őszén szerződött a Budapesti Operettszínházba.

Fontosabb színpadi szerepei: Marica grófnő (Kudelka), Mária főhadnagy (Krantz doktor), Lili bárónő (Becsey), Dr. Bőregér (Frosch), Menyasszonytánc (Bárány), Mozart! (Arco gróf), Rudolf (Willigut), A víg özvegy (Kromov), Abigél (Suba, a pedellus), Szentivánéji álom (Ösztövér).

Filmjei és televíziós szereplései: Hungarian Dracula (rendező: Böszörményi Géza), Te rongyos élet (rendező: Bacsó Péter), Szökés (rendező: Gyarmathy Lívia), Anarchisták (rendező: Tóth Tamás), Jóban-Rosszban.

Turnék: Japán négyszer, München, Frankfurt, Regensburg, Leverkusen, Baden-Baden, Róma, Catanzaro, Amszterdam, Hága, Szentpétervár.

Jelenlegi előadásai

A mosoly országa

Lichtenfels gróf, táborszernagy  

Csárdáskirálynő

Leopold Mária, Lippert Weilersheim hercege  

Hegedűs a háztetőn

Tevje, a tejesember  

Jekyll és Hyde

Lord Glossop tábornok  

La Mancha lovagja

Kormányzó / Fogadós  

Lili bárónő

Becsey, tiszttartó  

Szegény Dzsoni és Árnika

Östör király  

A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam, irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

X