Udvarias Katalin

Névnap:
november 25.

Énektehetsége már fiatal korában megmutatkozott. Gimnazistaként az Andor Ilona vezette Kodály kórus tagja. Középiskola után felvételt nyert a Színház-és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakára, Vámos László osztályába. Fábry Edit és Vályi Éva énekmesterek készítették fel az operett és musical műfajának elsajátítására. A tánckészséget Jeszenszky Endre balettmester iskolájában sajátította el, folyamatában 20 évig táncolt. Diplomáját 1974-ben szerezte meg, az azóta eltelt közel fél évszázadban a Budapesti Operettszínház társulatának oszlopos tagja.

Első szerepe a teátrum színpadán Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című művének zenés változatában, a Fiú és a Tündér musicalben Tünde szerepe.

Fontosabb szerepei: Csókolj meg, Katám (Kata), Veronai fiúk (Lucetta), Piros karaván (Iboly), Nebáncsvirág (Corinna), Leányvásár (Lucy), Hegedűs a háztetőn (Ceitl), A szabin nők elrablása (Irma), Bál a Savoyban (Tangolita), Denevér (Orlowsky herceg), Szép Heléna (Minerva istennő ), A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak (Lucia, Rina), Caméleon (Táncosnő), Háry János (Mária Lujza), Chicago (Morton Mama), Hello, Dolly (Money Ernestia), Egy nő, akinek lelke van (Piroska), A muzsika hangja (Berta nővér és Frau Schmidt), Cigánybáró (Mirabella), Mágnás Miska (Korláth grófnő), A víg özvegy (Praskovia), Figaro lakodalma (Marcellina), Mária főhadnagy (Simonich hercegnő), Rongybaba (Lina), Őrült nők ketrece (Jacquelin), Abigél (Gigus tanárnő, Botosné), Ének az esőben (újságírónő), Isten pénze (mosónő), Menyasszonytánc (Anya).

Számos televíziós sorozatban és filmben is játszott. Többek között: Holnap lesz fácán - Sára Sándor, Konyec - Rohonyi Gábor, Fekete kefe - Vranik Roland.

A Főnix Drámastúdióban 2004 óta zenés mesterséget és hangképzést oktat.

2010-ben írónői szerepben is debütált: első könyve Hálakönyv udvarias hangnemben címmel jelent meg, ebben az Operettszínház múltjával és jelenével ismerteti meg az olvasóközönséget.

Jelenlegi előadásai

A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam, irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

X