Diótörő

December eljövetele nemcsak a tartós hideg beköszöntét jelenti, hanem az ünnepi fényekbe öltöztetett utcákat, a karácsonyi vásárok forgatagát és a friss sült gesztenye illatát is. Elkezdődik a karácsonyi készülődés, melynek egyik elengedhetetlen eleme a Diótörő. A 2019/20-as évadban különleges ünnepi meglepetésként a Budapesti Operettszínház is színpadra állította a klasszikus balettet. A Diótörő - amely Győrben és a Bécsi Állami Operaházban óriási sikerrel, telt ház előtt mutatkozott be - a Magyar Táncművészeti Egyetemmel közös produkció, Harangozó Gyula rendezésében és koreográfiájával.  

A Diótörő két felvonásból áll, játékideje 2 × 50 perc. Mivel a világ legnépszerűbb gyerekbalettjéről beszélhetünk, természetesen a kicsiket is szeretettel várjuk, a darab megtekintését hatéves kortól javasoljuk.


A Diótörőről

Pjotr Iljics Csajkovszkij klasszikusa E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje alapján készült. Ezt először id. Alexandre Dumas dolgozta át, végül pedig Marius Petipának, a Cári Színházak egykori koreográfusának átirata lett az eredeti Diótörő alapja. Csajkovszkij lelkesedése a darab iránt kezdetben igen csekély volt, mivel úgy gondolta, a pazar díszletek és jelmezek elvonják a figyelmet a zenéről, ám a mesetéma érdekessége mégis felkeltette a figyelmét, így elfogadta a felkérést a balett megkoreografálására. Érdekesség, hogy ez volt élete utolsó műve. A Diótörő ősbemutatójára 1892. december 18-án került sor a szentpétervári Mariinszkij Színházban, melyet megelőzött egy március 7-i szentpétervári koncert, ahol a balettből egy kivonatot, az úgynevezett Diótörő-szvitet mutattak be.

A mű karácsonyeste játszódik, mikor a vendégek egyike, Drosselmeier nagybátyja egy diótörő babát hoz ajándékba a család kislányának, Marikának. A történet a lány álmában folytatódik, ahol hercegként kel életre a bábu, s varázslatos utazásra viszi magával a lányt. Ennek kezdetén rögtön az Egérkirállyal és hadseregével kell megküzdeniük, hogy továbbmehessenek az álmok kalandos útján. Magyarországon 1927-ben debütált a darab Brada Ede koreográfiájával, noha végül az 1950-ben Budapesten színpadra állított Vajnonen-féle koreográfiával terjedt el.

Szereposztás

Kozmér Alexandra

Klára hercegnő

Szelényi Dorka MTE

Klára hercegnő

Ottlik M. Laura

Klára hercegnő

Gallai Zsolt

Diótörő herceg

Somai Valér

Diótörő herceg

Sík Milán

Diótörő herceg

Sík Milán

Drosszelmeier

Gallai Zsolt

Drosszelmeier

Szűcs Liza MTE

kis Klára

Chovanecz Csongor MTE

kis Diótörő

Bajusz Levente MTE

kis Diótörő

Póda Botond MTE

kis Diótörő

Godó Gabriella

Stahlbaumné

Lendvai Zsolt

Stahlbaum

Kunos Andrea

Nagymama

Szanyi Tamás

Pókember

Sautek Dóra

Kínai lány

Kinoshita Ayu MTE

Kínai lány

Beppu Mayu MTE

Kínai lány

Szanyi Tamás

Kínai fiú

Onoda Haruto MTE

Kínai fiú

Póda Emma MTE

Orosz lány

Nagy Franciska MTE

Spanyol lány

Kapitány Dorottya

Spanyol lány

Karmester

Alkotók

Pfeiffer Gyula

Zenei vezető

Dreiszker József

Világítástervező

Velich Rita Veronika

Jelmeztervező

Apáti Bence

Betanító balettmester

Kozmér Alexandra

Betanító balettmester

Marosi Edit

Betanító balettmester

Krajczár Balázs

Betanító balettmester

Bajári Levente

Betanító balettmester

ifj. Harangozó Gyula

Koreográfus-rendező

Adatlap:
Időtartam:120 perc
Felvonások száma:2
Előadások:
Kérdés esetén hívja a 06/1-3532172-es telefonszámot.
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam, irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

X