Ebugatta!

Jótékonysági kutyashow a Budapesti Operettszínházban

2022-06-27

Hagyományteremtő szándékkal rendezett, különleges, látványos, zenés kutyashow várta június 26-án vasárnap délután a közönséget a Budapesti Operettszínházban, amelynek színpadán a gazdik mellett ezúttal hűséges társaik is fontos szerephez jutottak: részesei és múzsái voltak a bemutatott produkcióknak. A sztárfellépőkben és örökzöld dallamokban gazdag műsor a szórakoztatás mellett jótékony célt is szolgált, a nézők adományaikkal a Lelenc Kutyamentő Egyesületet támogathatták. Az est folyamán közel 1 millió forint gyűlt össze.

Kiss-B. Atilla (Fotó: Art &Lens Photography)

"A Budapesti Operettszínház számos m
űvésze és dolgozója tart felelősen kutyát. Szemet-lelket gyönyörködtető, amikor kollégáimat kedvencük társaságában látom. Megcsodálva ezeket az oda-vissza jó kapcsolatokat, arra gondoltam, hogy jó lenne megmutatni nem csupán egymásnak, de a kedves nézőknek is ezt a szimbiózist, amelyben művészeink, munkatársaink és házi kedvenceik egymáshoz kötődnek" - mondta köszöntőjében Kiss-B. Atilla főigazgató, aki a rendezvény kapcsán korábban kiemelte, hogy június 26-a, a Vidd magaddal a kutyádat a munkahelyedre nap kiváló alkalom arra, hogy ezeket a különleges kapcsolatokat ember és kutya között a közönség is megcsodálhassa, mindezt egy olyan rendezvény által, amely egyben segítséget is jelent a Lelenc Kutyamentő Egyesületnek, amely azon munkálkodik, hogy az egyedül maradt kutyusok felelős gazdira leljenek.

(Fotó: Art&Lens Photography)

Kutatások bizonyítják, hogy akit minden nap elkísér hűséges társa, annak nő a kreativitása és kevesebbet stresszel, emellett kutyája is egyértelműen boldogabb lesz, ha az egész napját a gazdival töltheti. Ráadásul - amint arra a görög filozófus, Démokritosz is felhívta a figyelmünket - mi, emberek "a legfontosabb dolgokban az állatok tanítványai vagyunk". Mindez apropójául szolgálhatott annak a kezdeményezésnek, amely 1998-ban az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára, majd Európát is meghódítva mára Magyarországon is népszerűvé vált, s amelynek keretében a dolgozók magukkal vihetik egy napra házikedvenceiket a munkahelyükre.

Keresztes Ildikó, Széles Flóra, Sándor Péter, Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea, Fischl Mónika, György-Rózsa Sándor, Kalocsai Zsuzsa, Kardffy Aisha, Kerényi Miklós Máté (Fotó: Art&Lens Photography)

Idén a Budapesti Operettszínház egy rendhagyó, de hagyományteremtő céllal megrendezett előadással csatlakozott a népszerű kezdeményezéshez. A látványos show keretében színházunk művészei - Fischl Mónika, György-Rózsa Sándor, Kalocsai Zsuzsa, Kardffy Aisha, Keresztes Ildikó, Kerényi Miklós Máté, Sándor Péter, Széles Flóra, Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea - játékos formában mutatták be kedvencük ügyességét, tudását. A meglepetésekben gazdag produkció házigazdája Homonnay Zsolt volt, aki maga is bemutatta a színpadon két kutyáját, Sábát és Fülöpöt.

Homonnay Zsolt (Fotó: Art&Lens Photography)

Az előadás részeként közkedvelt operettek és musicalek népszerű dalai is felcsendültek, a produkciók ezúttal azonban egy kicsit másképp, a kutyák szemszögéből átfogalmazva szólaltak meg egyebek mellett a Csárdáskirálynőből, valamint a Jekyll és Hyde, a La Mancha lovagja és a Hair című musicalekből, de felcsendültek ismert dallamok a Volt egyszer egy Vadnyugat című filmből, illetve a Szegény Dzsoni és Árnika című előadásból is. A változatos, látványos elemekben is bővelkedő műsor a Miért nem csináljuk ezt gyakrabban? című örökzölddel, illetve Keresztes Ildikó Adj valamit című slágerével vált teljessé.

Fotók: Art&Lens Photography

A kis kedvencek tehetségük mellett ügyességüket is bebizonyíthatták a színpadon felépített akadálypályát teljesítve, miközben a Színművészeti Egyetem hallgatói által kölcsönzött hangjukon, előre rögzített felvételeken gazdáikkal és a világgal kapcsolatos gondolataikat is megoszthatták a jelenlévőkkel.

Fotó: Art&Lens Photography

A műsor részeként a közönség megtekinthette azt a menhelyet bemutató kisfilmet is, amelyben ismert művészeink mutattak be néhányat a Lelenc Tanyán menedékre lelt kutyák közül, és emlékeztettek arra a Mahatma Gandhinak tulajdonított idézetre, amely szerint "egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik". Hiszen - amint azt a róka tanítja a kis hercegnek Antoine de Saint-Exupéry csodaszép, örökérvényű igazságokkal teli meséjében - "egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél".

 A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam, irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

X