Ősbemutatónk a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon

Boross Martin rendezésében, Dinyés Dániel zenei vezetésével mutatjuk be június 9-én a Bartók Plusz Operafesztivál és a Budapesti Operettszínház közös produkcióját, a Semmelweis című oratorikus kórképet Szabó P. Szilveszterrel a címszerepben. Az asszonyokat Frankó Tünde, Nádasi Veronika és Lévai Enikő alakítják, de a különleges látványvilágú előadásban kiemelt szerepet kap a női kar, azaz a Bartók Béla Kamarakórus is. A produkció szeptember 28-ától Raktárszínházunkban lesz látható.
 
(Fotók: Kállai-Tóth Anett)
 
Doktor Semmelweis Ignác boszorkányüldözött ember volt a maga korában. Mániákus, kellemetlen figurának tartották. Családja és kollégái elárulták, s végül egy elmegyógyintézetben saját ápolói ölték meg. Életének története annyira lebilincselő, hogy csodálkozhatunk, eddig miért nem született róla zenés vagy irodalmi alkotás.
 
 
Az ősbemutató amerikai szerzőpárosa, Raymond J. Lustig zeneszerző és Matthew Doherty librettista művének zenei nyelve a musical és az opera közötti vonalat képviseli, a dallamos, olykor misztikus hangulatú énekkari tételeket egy szokatlan hangszereket is megszólaltató kamarazenekar kíséri. A fordítást és a magyar szövegeket Szabó T. Anna és Mátrai Diána Eszter dramaturg jegyzik.
 
 
Az előadás az önmagával és a világgal viaskodó Semmelweis pszichéjében, valóság és képzelet mezsgyéjén kalauzolja végig a közönséget, vizuális világát a Horváth Jenny által tervezett különleges jelmezeken és maszkokon kívül egy többszintes ledfalrendszer határozza meg, a videókoncepció és tervezés Juhász András, a kivitelezés videokivitelezés Maruscsák Dávid munkája. A produkció koreográfusa és egyben egyik táncosa Biczók Anna, a Semmelweist kísértő nők szellemeit rajta kívül Hadi Júlia, Julia Jakubowska és Raubinek Lili keltik életre. A rendező, Boross Martin munkáját Julia Jakubowska, Tucker András és Tési Dóra segítették.
 
 
 

A Semmelweis Emlékév támogatásával.

A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam, irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

X