A Budapesti Operettszínház 2018/19-es évada

Magyar szerzők, magyar történetek, legendás nagy magyarok - így lehetne jellemezni a Budapesti Operettszínház 2018/2019-es évadának új bemutatóit.  A Nagymező utcai teátrumban a következő szezonbanlátható lesz az István, a király, a Maya, a Marica grófnő, a Molnár Ferenc klasszikusából, a Liliomból íródott Carousel, valamint a Semmelweis és A Pendragon legenda. A rendezők között a színházi szakma legjobbjai dolgoznak majd, mint Székely Kriszta, Béres Attila, Szabó Máté vagy Réthly Attila, de lehetőséget kap a legfiatalabb generáció is, például első alkalommal dolgozik a társulattal Boross Martin. Emellett a korábbi évek tendenciáinak megfelelően több koprodukciós együttműködésre és vendégjátékra is sor kerül sor. Így a Zikkurat Színpadi Ügynökséggel közösen készül az Apáca Show Szente Vajk rendezésében, a Magyar Zenés Színházzal együttműködésben, a Bozsó József irányítása mellett készülő Mária főhadnagy, ami Békéscsabán és Veszprémben lesz látható, a Karinthy Színházzal kötött stratégiai megállapodás keretében pedig az Operettszínház színészei prózai szerepekben mutatkoznak be, és vendégként rendez majd Szabó P. Szilveszter. A közelmúltban új arculattal és honlappal jelentkező Budapesti Operettszínházban május 9-től kezdődött meg a bérletárusítás.




 Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója
 
Az új évad műsorát a néhány hónapja működő művészeti tanács tagjaival (Székely Kriszta és Béres Attila rendező, Bolba Tamás és Silló István karmester, valamint Galambos Attila dalszövegíró, dramaturg) közösen állította össze a színház vezetése. A sajtótájékoztatón, ahol valamennyi készülő produkcióból részletet adtak elő a színház művészei, a rendezők néhány mondatban ismertették a bemutatásra váró műveket.
 
Feke Pál, Veréb Tamás és Székely Kriszta rendező
 
Elsőként Szörényi Levente és Bródy János kultikus rockoperája, az István, a király érkezik a Nagyszínpadra. Az augusztus végi bajai premiert követően szeptember 20-án tartják a budapesti díszbemutatót Veréb Tamással és Feke Pállal a főszerepben. Az előadást rendező Székely Kriszta úgy fogalmazott, hogy a magyar történelemnek az a pillanata, amiről a darab szól, "egy rendkívül sűrű és komoly dilemmákkal teli időszak, ami azóta is elkíséri az országot és történelmét, ezért az előadás komoly dolgokról, mélyen tud beszélni". Mint mondta, arra törekednek alkotótársaival, Bodor Johanna és Lénárt Gábor koreográfusokkal, hogy azt az örökséget, amit ez a mű hordoz, a mai fiatalok számára is érvényessé, aktuálissá és élvezhetővé tegyék. Természetesen a bajai bemutatón főszerepet játszó Kocsis Dénes és Dolhai Attila is fellép az operettszínházi változatban. Mellettük többek között Gubik Petra, Polyák Lilla, Siménfalvy Ágota, Kerényi Miklós Máté, Szomor György, György-Rózsa Sándor, Homonnay Zsolt és Szabó P. Szilveszter kap játéklehetőséget.


Boross Martin rendező és Nádasi Veronika

A következő évadban is folytatódik az együttműködés a miskolci Bartók Plusz Operafesztivállal. A Semmelweis Ignác életét feldolgozó Semmelweis című operát, melyet az alkotók oratorikus kórképként aposztrofálnak, a miskolci premier után szeptember 28-tól láthat majd a közönség a Raktárszínházban. Raymond J. Lustig és Matthew Doherty műve eddig csak egy koncertszerű előadásban volt látható New Yorkban, a szcenírozott változat ősbemutatóját Miskolcon illetve Budapesten tartják a kiváló költő Szabó T. Anna magyar fordításában. A független színházi szcénából érkező Boross Martinnak ez lesz az első zenés rendezése. A fiatal alkotó arról beszélt, hogy az utókor Semmelweis Ignácot leginkább úgy ismeri, mint az anyák megmentőjét, ugyanakkor a saját korában "boszorkányüldözött ember volt, akit nem hallgatott meg a világ és végül egy elmegyógyintézetben a saját ápolói ölték meg. Holott csak annyi volt a bűne, hogy kiállt a saját igazáért, új tanokat mert hirdetni és mániákusan harcolt mások életéért". A darab Semmelweis önmagával és a világgal viaskodó pszichéjében kalauzolja el a nézőket, valóság, rémálmok, fikciók, lidércek mezsgyéjén. Az alkotásban különleges szerepe van annak a tizenhat fős női karnak, akik az általa megmenteni nem tudott halott nőket jelenítik meg. Az előadásban különleges interakcióban él majd egymás mellett a zene, a mozgás, a maszkos színészi játék és vetítés. A karaktereket olyan művészek formálják meg, mint mint Szabó P. Szilveszter, Frankó Tünde, Nádasi Veronika, Lévai Enikő. A produkció a Semmelweis-emlékév felkérésére és támogatásával valósul meg, és további tizenegy magyarországi városban vendégeskedik majd az év során.

Réthly Attila rendező Peller Anna és Gömöri András Máté  

Sok évtizedes kihagyás után, régi adósságát törlesztve tűzi műsorára a színház Fényes Szabolcs legnépszerűbb darabját, a Maya-t. Az 1931-ben íródott mű látványos show elemekkel gazdagított revü-operett, melyben a szerelmi játszmák mellett a félreértéseken alapuló vérbő francia humor is hangsúlyosan jelen van. A címszerepet alakító Fischl Mónika és Bordás Barbara olyan elődök nyomdokába lép, mint Honthy Hanna, Karády Katalin és Almási Éva, aki a nagysikerű tévéfilmben alakította a főhősnőt. A november 30-i bemutató rendezője Réthly Attila, akinek nevéhez olyan korábbi munkák kötődnek, mint a Nők az idegösszeomlás szélén, az Amerikai komédia és az Én és a kisöcsém. Színész kollégái pedig a teljesség igénye nélkül: Peller Anna, Szendy Szilvi, Dancs Annamari, Dolhai Attila, Gömöri András Máté, Brasch Bence, Gubik Petra, Kocsis Dénes és Peller Károly.

Sándor Péter, Vágó Zsuzsi, Széles Flóra e.h., Dolhai Attila és Béres Attila rendező

Molnár Ferenc Liliomának Broadway musical változata Carousel címen jelenleg is nagy sikerrel fut New Yorkban, Londonban és Bécsben. Magyarországon 2019. április 26-tól lesz látható Richard Rodgers és Oscar Hammerstein (A muzsika hangja szerzőpárosának) sokszoros Tony-díjas alkotása az Operettszínház nagyszínpadán. A mű népszerűségét jelzi, hogy You'll never walk alone (Sose leszel egyedül) című betétdala nem csak a végzős amerikai egyetemistákat köszönti a diplomaosztókon, hanem a Liverpool futballcsapatának is himnusza lett. Béres Attila rendezésében, Závada Péter dalszövegeivel a főszerepekben a színház vezető művészei, Dolhai Attila és Vágó Zsuzsi mellett a néhány évvel ezelőtt a teátrumban már dolgozó és most visszatérő Sándor  Péter és az SZFE negyedéves színész hallgatója Széles Flóra mutatkozhat be. Mellettük jelentős feladat jut még Nádasi Veronikának, Peller Annának, Bordás Barbarának, Polyák Lillának, Kerényi Miklós Máténak és a szintén az egy egyetemről érkező Borsi Balogh Máténak.

Mészáros Árpád Zsolt és Somogyi Szilárd rendező

A harmadik ősbemutató az Operettszínház alkotóinak musicalje. Kovács Adrián karmester és Galambos Attila, a művészeti tanács tagja írt zenés darabot Szerb Antal A Pendragon legenda című népszerű regényéből azonos címmel, melyet Somogyi Szilárd álmodik meg a Kálmán Imre Teátrum terébe, a nézők elé idézve a hátborzongató, kísérteties Pendragon kastélyt, ahol a hősök az örök élet titkát keresik. A furcsa, különös, misztikus világban megjelenő izgalmas krimi május 10-i premier szereposztása később válik nyilvánossá. Annyi azonban bizonyos, hogy Mészáros Árpád Zsolt a sajtótájékoztatón csodásan énekelte el a mű egy dalát.

Vadász Zsolt, Fischl Mónika, Szabó Máté rendező, Lukács Anita és Homonnay Zsolt 
 
 
A 2018/2019-es évadot június 27-én Kálmán Imre nagyoperettje, a Marica grófnő újragondolt és mai köntösbe öltöztetett bemutatója zárja Szabó Máté rendezésében, aki a Sybill és A víg özvegy után bizonyíthat ismét a Nagyszínpadon. A minden problémát megoldó Bozsenaként Oszvald Marika játékát élvezheti a közönség, de brillírozhat majd Fischl Mónika, Lukács Anita, Dancs Annamari, Homonnay Zsolt, Vadász Zsolt és Laki Péter is. Mellettük bizonyítási lehetőséget kapnak a Zeneakadémia nemrég végzett növendékei, Bojtos Luca és Erdős Attila.

 
A Budapesti Operettszínház 2018/19-es évadának alkotói és közreműködői
 
Az új szezonban sor kerül a  Zikkurat Színpadi Ügynökséggel koprodukcióban megvalósuló Apáca Show bemutatójára is Szente Vajk rendezésében, amelyet először a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége láthat, majd a produkció szeptember 8-tól beköltözik az Operettszínházba. A szegedi sztárszereposztásban Sári Évivel, Molnár Piroskával, Feke Pállal és Alföldi Róberttel is találkozhatnak a nézők a társulat olyan neves tagjai mellett, mint Peller Anna, Janza Kata, Lehoczky Zsuzsa, Kékkovács Mara, Vágó Zsuzsi, Szabó P. Szilveszter és Peller Károly.

Az együttműködések kapcsán Lőrinczy György kiemelte: "fontosnak tartom, hogy a magyar operettet ne csak ebben az épületben, hanem más színházakban is jó körülmények között lehessen játszani". Így a Magyar Zenés Színházzal szövetségben egy Mária főhadnagy premier készül, amit Bozsó József állít színpadra. A produkcióhoz jelmez és díszlet segítséget nyújt az Operettszínház, és olyan sztárjai vesznek részt benne, mint Kalocsai Zsuzsa, Lévai Enikő, Barkóczi Sándor és Laki Péter. Az előadás Békéscsabán és Veszprémben is bemutatásra kerül majd. A Karinthy Színházzal kötött stratégiai megállapodás keretében az Operettszínház színészei prózai szerepekben mutatkozhatnak be Újbuda népszerű játszóhelyén, Szabó P. Szilveszter pedig rendezőként jegyzi majd A baba című darabot.
 
 
2019 tavaszán ismét megrendezik Komáromban, immár tizenegyedik alkalommal, a Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt.
 
A nyár folyamán A chicagói hercegnővel magyarországi turnéra indul a társulat, de bemutatkoznak vele Marosvásárhelyen is. Természetesen nem maradhatnak el a nyár nagy slágerei, a Budavári Palotakoncertek sem.
 
"Közösség és közönség. A két szó között csak egyetlen betű a különbség. Egymás nélkül nem létezünk. Az igazi, nagy színházi estéken, amikor a közönség együtt él a játékkal, ő is átlényegül, így pedig jóformán alkotótársa lesz az előadásoknak. A kíváncsiságukért, a figyelmükért, a szeretetükért sosem lehetünk elég hálásak, kérjük Önöket, hogy a következő szezonban is játsszanak velünk." - írta a rendezvényre írt köszöntő beszédében Lőrinczy György főigazgató.
 
Az új évadra szóló bérletek árusítása, melyben egyaránt megtalálhatók az új bemutatók, a felújítások és a repertoáron lévő alkotások, május 9-től indult. Május 9-14. között a régi bérlettulajdonosok újíthatják meg bérletüket, új bérletek vásárlására pedig május 16-tól lesz lehetőség.
 
A Budapesti Operettszínház 2018/19-es évadának bérlet tájékoztatója elérhető IDE kattintva. 
 
Szerző: Spilák Klára
 
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam, irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

X