Jön az Ének az esőben!
2016-08-02
A Budapesti Operettszínházban júniustól sem állt meg az élet, hiszen a színház művészei különböző fesztiválokon és vendégjátékokon lépnek fel a nyáron. Finisben az évad szenzációja is: Ének az esőben a Szegedi Szabadtéri Játékokon.
Szinetár Dóra és Gömöri András Máté
Ahogy a májusi évadismertető sajtótájékoztatón Lőrinczy György főigazgató fogalmazott: "Nálunk az évadzáró és nyitó egy időben van, augusztus végén, mert mi egész nyáron dolgozunk". Két és fél hónap alatt összesen 15 bel- illetve külföldi helyszínen 56 előadással várja a közönséget az Operettszínház. A nyár felén már túl vagyunk, a java azonban még hátravan, például az idei szenzációnk, vagyis a világ egyik legismertebb musicalje, az Ének az esőben a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A koprodukcióban készülő előadás a Kalandok évében kőszínházunkban is látható lesz, előbb azonban öt alkalommal az ország legnagyobb szabadtéri játszóhelyén kerül a csillagok alá.

A világsikerű musical ősbemutatója 1983-ban volt a londoni West Enden, majd a New York-i Broadway-t is meghódította, sikere pedig azóta töretlen. Ma már örökzöldnek számít a musical alapjául szolgáló, 1952-es film címadó zenéje, a Singing in the rain, melyhez mindannyiunk képzeletében Gene Kelly esőben előadott, jókedvű sztepptánca kapcsolódik.

A Comden-Green-Freed-Brown szerzőnégyes által jegyzett Ének az esőben, a fantasztikus táncjelenetekkel és örökzöld slágerekkel fűszerezett darab Harangozó Gyula és Somogyi Szilárd társrendezésében, Lőcsei Jenő koreográfiájával elevenedik meg, Silló István karmesteri vezényletében, Dancs Annamarival, Gömöri András Mátéval, Kerényi Miklós Mátéval, Gálvölgyi Jánossal, Szulák Andreával, Szinetár Dórával és Szabó P. Szilveszterrel a főbb szerepekben augusztus 12-én.

Dancs Annamari és a lányok
Az eredeti mozi minden idők egyik legnépszerűbb filmjének számít. A történet szerint a némafilmek sztárja, Don Lockwood és állandó partnere Lina Lamont életük első hangos mozijára készülnek, ám kiderül, hogy Lina hangja elviselhetetlen a vásznon. Don barátja, Cosmo Brown a feltörekvő fiatal színésznőt, Kathy-t javasolja hangdublőrnek, akibe természetesen beleszeret a sármos színész. Ezt viszont Lina nem nézi jó szemmel, és minden eszközzel próbálja szabotálni a románcot.

A filmkészítés hőskorában játszódó romantikus történetet a bemutatót követően augusztus 13-án, 14-én, 19-én és 20-án nézhetik meg az érdeklődők. Februártól pedig irány a Nagymező utca, ahol már kettős szereposztásban lel új otthonra a musical és reméljük évadunk kiemelt sikere lesz.

Kerényi Miklós Máté
A társulat a szegedi premierrel szinte ezzel párhuzamosan, idén már másodszor visszatér Tokajba is. Augusztus 13-án a Fesztiválkatlanban, Szirmai Albert és Gábor Andor klasszikusával, a Mágnás Miskával készülünk, melynek főszerepeiben Peller Anna és Peller Károly látható.  Az "Úgy szeretnék boldog lenni", a "Hoppsza Sári", vagy a "Cintányéros cudar világ!" dallamai mindenki számára ismerősen csengenek, ám  a darab az önfeledt nevetésen túl komoly társadalmi tükröt is tart elénk. Az egyszerű lovászfiú gróffá válásának története egy letűnt kor abszurditásig fajuló társadalmi különbségeit teszi nevetségessé.

Gálvölgyi János és Szinetár Dóra
Tokajtól messzebb, Szegedhez azonban annál közelebb Baja, ahol már nincs nyár az Operettszínház nélkül, így lesz ez idén is. Böhm György és Korcsmáros György zenés játéka, a Szép nyári nap 2009-es bemutatója óta telt házakat vonz Budapesten. A rendszerváltás előtti évek hangulatát idéző, építőtábori környezetben játszódó retro musical, melynek zenei alapját a Neoton együttes slágerei adják, most a Barlangszínházban is bemutatkozik. Az előadásban olyan ismert számok hangzanak el, mint a "Kétszázhúsz felett", a "Santa Maria", a "Don Quijote", a "Tini-dal", a "Vándorének" vagy a "Holnap hajnalig". Az építőtábor ifjú lakóit a színház fiatal sztárjai, Angler Balázs, Vágó Zsuzsi, Peller Anna, Vágó Bernadett, Szerényi László, Kerényi Miklós Máté formálják meg, a "felnőtteket" pedig a "nagyok", Oszvald Marika, Szulák Andrea, Faragó András, Csonka András és Janza Kata. A Somogyi Szilárd rendezte nagysikerű előadás, most a Sugovica partján vendégeskedik augusztus 26-án és 27-én. Baja nélkül immár ötödik éve elképzelhetetlen a nyár az Operettszínház társulata számára. A "Csodálatos Baja" rendezvénysorozatában a Szép nyári nap mellett Mágikus operett a Sugovica partján címmel a színház legszínesebb operett repertoárjából ad ízelítőt Bordás Barbara, Boncsér Gergely, Csonka András, Dolhai Attila, Fischl Mónika, Frankó Tünde, Kékkovács Mara, Kocsis Dénes, Laki Péter, Oszvald Marika, Peller Károly, Szendy Szilvi és Vadász Zsolt. Augusztus 21-én a Szentháromság téri színpadon a publikum a jól ismert Kálmán Imre, Lehár Ferenc klasszikusok mellett találkozhat olyan kevéssé ismert dallamokkal is, amiket az idei évad bemutatóinak köszönhetően fedezett fel a közönség.

Operett gálával több városban is vendégszerepelnek a nyár folyamán a színház művészei. Augusztus 5-én és 6-án a Budavári Palotakoncerten a Budai Vár Oroszlános Udvarában negyedik alkalommal csendülnek fel a közkedvelt operett dallamok a teátrum sztárjainak - Boncsér Gergely, Bordás Barbara, Dolhai Attila, Fischl Mónika, Frankó Tünde, Kocsis Dénes, Laki Péter, Lukács Anita, Oszvald Marika, Peller Anna, Peller Károly, Szendy Szilvi, Vadász Zsolt - tolmácsolásában. Az est háziasszonya, a tavalyi előadáshoz hasonlóan, ismét Szulák Andrea. A hagyományoknak megfelelően operett gálával köszönti a társulat augusztus 20-án az államalapítás ünnepét Hódmezővásárhelyen. A gálaesteket Kerényi Miklós Gábor rendezi, az Operettszínház zenekarát Makláry László vezényli.

Bajai előadásainkra, valamint a Palotakoncertre jegyek válthatók honlapunkon, vagy személyesen az Andrássy út - Nagymező utca sarkán található jegyárusító pavilonunkban. További előadásainkra jegyeiket megvásárolhatják az Interticket országos hálózatában, vagy a helyszínen.rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház