Készül A chicagói hercegnő
2016-02-25
A halhatatlan komponista 1928-ban Bécsben majd Budapesten bemutatott operettje méltatlanul elfeledett darabja Kálmán Imre gazdag életművének, jóllehet aktualitása aligha vitatható. A chicagói hercegnő című nagyoperett próbáitól hangos már a Budapesti Operettszínház házi színpada. Bemutató április 22-én és 23-án, együttműködésben a Budapesti Tavaszi Fesztivállal.
Béres Attila‚ Lőrinczy György és Lőrinczy Attila
Régi terv valósul meg azzal, hogy ezt a ritkán játszott Kálmán operettet felújítja a színház, mondta Lőrinczy György főigazgató a sajtó nyilvános eseményen és felidézte első találkozását a darabbal. Kálmán Yvonnenak, a zeneszerző lányának régi vágya volt, hogy valamilyen formában előadják a művet. Berlinben, a Komische Oper koncertszerű előadásban mutatta az operettet, melynek premierjén Lőrinczy is jelen volt.

"Ekkor találkoztam először a zenei anyaggal, ami egészen varázslatos volt és tetszett az alaptörténet is, a különböző kultúrák találkozása, ami napjainkban is igazán aktuális. De amikor később megkaptuk a szövegkönyvet, Kero és én is erősen problémásnak éreztük"
. A főigazgató ugyanakkor hozzátette, hogy a berlini premiert követő fogadáson jelen lévő Kevin Clarke zenetörténész, a Kálmán életmű jeles kutatója elmondta, hogy talált egy Kálmán levelet, amiben a szerző azt írta, szeretné, ha a mű egyszer úgy szólalna meg, hogy az árokban ülő szimfonikus zenekar mellett a színpadon egy cigánybanda és egy amerikai jazz banda játszik. "Ebben olyan hihetetlenül jó és izgalmas lehetőséget láttunk Kerényi Miklós Gáborral, hogy eldöntöttük, megpróbáljuk megvalósítani Kálmán álmát."

Bolba Tamás és Ökrös Tibor
Ennek az egészen különleges zenei világnak az érzékeltetésére egy kis meglepetéssel készültek Bolba Tamással, a darab zenei vezetőjével. Ökrös Tibor prímás, akit a főigazgató úgy mutatott be, mint "az a fiatal muzsikus, aki Szalai Antal és Sántha Ferenc után a legautentikusabb módon viszi tovább a prímás tradíciókat" és Bársony Bálint jazz zenész, szaxofonos közreműködésével, aki az Amerikai komédiában is dolgozik az Operettszínház társulatával, ízelítőt adtak, hogy szólalnak meg a Kálmán melódiák a cigányprímás hegedűjén és a jazz szaxofonon. Az előadásban ugyanis majd a két művész és zenész társaik viszik a cigányzenei, illetve a jazz vonalat.

Kalocsai Zsuzsa‚ Nádasi Veronika és Szulák Andrea
Lőrinczy György ezután kitért arra, hogy hasonlóan ahhoz, ahogy a napokban szobrot kapott Honthy Hanna számára külön szerepet írtak a Csárdáskirálynőben, a ma már legendás  Cecíliát, úgy most A chicagói hercegnőben két színésznőnek is építettek szerepet.

Lizaveta nagyhercegnő alakját Kalocsai Zsuzsának, az amerikai milliomos nő, Edith Rockefeller figuráját pedig Szulák Andreának írták, amit majd Nádasi Veronikával felváltva játszanak.

Lénárt Gábor és Béres Attila
Mint mondta, a szövegkönyv csak nyomokban tartalmaz eredeti mondatokat, a jogtulajdonosok engedélyével a sztorit nagy részben, a dialógusokat pedig teljes egészében átírta Lőrinczy Attila.

A főigazgató örömét fejezte ki a maga és a társulat nevében, hogy ismét az Operettszínházban rendez Béres Attila, akinek olyan nagy sikereket köszönhet a teátrum, mint a Lili bárónő, a Rebecca, a Menyasszonytánc vagy a Viktória.

Bársony Bálint
Béres Attila arra hívta fel a figyelmet, milyen nagy lehetőség, ugyanakkor komoly kockázat rejlik abban, hogy a mű közel kilencven évvel az ősbemutatót követően most első alkalommal kerül ismét a hazai közönség elé. A rendezőt leginkább az fogta meg a darabban, hogy "egyrészt ott van benne Amerika és a jazz világa, másrészt egy picit "népiesch" világ, e kettő találkozni, feloldódni, megnyugodni az operettben tud. Ennél jobb történetet zeneileg nem lehet elképzelni. Két zenei stílus veszekedik, és végül rájönnek, hogy az operettben egymásra találnak."

Béres Attila kiemelte Lőrinczy Attila szövegírói és dramaturgiai munkájának jelentőségét. "Nem akarok Attilának kedveskedni, de ha ő nincs, történet sincs. Ennek a darabnak minden szála, minden karaktere és minden mondata Attila fantasztikus munkájának eredménye" és hozzátette, hogy ez egy remek sztori, amiben benne van az operetteknél nélkülözhetetlen irónia, önirónia és egy kis cinizmus.

Fischl Mónika‚ Dolhai Attila és Bordás Barbara
Az eredeti történet szerint Budapest és Chicago mellett néhány képzeletbeli ország is megelevenedik, amiket azonban könnyen lehet megfeleltetni valós helyszínekkel. Az egyik ilyen Sylvária (Transzszilvánia), a másik Moránia (Románia). Az alkotók elképzelése szerint az egyes városokban és országokban igencsak máshogy élnek az emberek. Béresék 1930-at és Budapestet tekintik a "plusz mínusz nullának", vagyis a jelennek. Ehhez képest Amerika 25-30 évvel előrébb, Sylvária 200 évvel hátrébb jár, ami mind a ruhákban, mind a használati eszközökben megjelenik. Míg az amerikaiak kezében mobiltelefonhoz hasonló tárgyak vannak, a sylváriaiak még karddal járnak.

Szendy Szilvi‚ Laki Péter‚ Kerényi Miklós Máté és Dancs Annamari
"Ez a korral való játék egy kicsit azt a fafejűséget, azt a fajta túlzott konzervativizmust, hagyománytiszteletet is próbálja jellemezni, ami Sylváriában van és azt a hihetetlen szabadelvűséget, amit az amerikaiak képviselnek, és ami megint csak túlzás. Mindennek az az értelme, hogy rámutasson arra: van valahol egy normális középút, csak azt meg kellene találni"
- tette hozzá a rendező, aki úgy véli, amikor Kálmán Imre találkozott a jazzel, a szvinggel, az egész amerikai életérzéssel és végiggondolta addigi életművét, elbizonytalanodott saját alkotásai érvényességében, ezért olyan darabot akart írni, amiben bebizonyítja: az operett igenis képes legyőzni ezt a muzsikát. "Nekünk pedig az a fő feladatunk, hogy bebizonyítsuk: Kálmánnak igaza van."

A chicagói hercegnő főbb szerepeiben Dolhai Attilát, Homonnay Zsoltot, Kalocsai Zsuzsát, Földes Tamást, Sipos Imrét, Dancs Annamarit, Szendy Szilvit, Dézsy Szabó Gábort, Ottlik Ádámot, Bordás Barbarát, Fischl Mónikát, Kerényi Miklós Mátét, Laki Pétert, Csere Lászlót, Vasvári Csabát, Szulák Andreát és Nádasi Veronikát láthatja majd a közönség.

Az előadás díszlettervezője Horesnyi Balázs, a jelmezeket Velich Rita álmodja meg. A koreográfus, Bodor Johanna munkáját Lénárt Gábor néptánc társkoreográfusként, Hajdú Anita pedig sztepp szakértőként segíti. Bolba Tamás mellett Makláry László vezényletével szólaltatja meg Kálmán muzsikáját a Budapesti Operettszínház ének és zenekara, valamint a MÁV Pesti Broadway Stúdió növendékei.

Dancs Annamari és Szendy Szilvi
A bemutatót április 22-én és 23-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében tartják.


rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház