Budavári Palotakoncertek 2017 – fesztivál az Oroszlános udvarban
2017-07-12
Augusztus első hétvégéjén az Oroszlános Udvar ismét megnyitja kapuit a művészet előtt és nagyszabású szabadtéri gálaestekkel várja a közönséget. Az augusztus 3. és 6. között megrendezésre kerülő immár négynapos fesztiválon az operett mellett a néptánc és a komolyzene is helyet kapott. Az állandó fellépő, a Budapesti Operettszínház mellett idén másik két, kiemelt nemzeti társulat, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar műsora varázsolja majd el a csillagos ég alatt a Várba látogató nézőket.
A Budavári Palotakoncertek producerei, Vadász Dániel és Nacsa Olivér büszkék arra, hogy a 2012-ben útjára indított rendezvény - az akkor még mindössze egynapos operett gálaest - mára valódi fesztivállá nőtte ki magát és a hungarikum magyar operett mellett helyet adhat a méltón világhírű magyar folklórnak és a nem kevésbé ismert és népszerű magyar zeneszerzők műveinek.

Vadász Dániel és Nacsa Olivér‚ a Budavári Palotakoncertek producerei
Pindroch Ferenc producer azt hangsúlyozta, hogy a főváros egy ilyen emblematikus helyén, a Budavári Palota Oroszlános udvarában bemutatásra kerülő nagyszabású esemény az egész város szimbóluma lehet és a Duna Televízió több országban is látható televíziós közvetítéseinek köszönhetően öregbítheti Magyarország nemzetközi hírnevét. "Mindenki számára evidencia, hogy Bécs ma a zenei világ egyik középpontja. Az a cél, hogy Budapest is az legyen egyszer és erre minden esély megvan az ilyen produkcióknak köszönhetően. Ez egy fantasztikus kitörési lehetőség, amivel élni kell."

Pindroch Ferenc‚ a Budavári Palotakoncertek producere
Elsőként, augusztus 3-án Kiegyezés/150 címmel a Magyar Nemzeti Táncegyüttes műsorát tekinthetik meg az érdeklődők, mely eddig egyetlen alkalommal volt látható, az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóeseményeként a Művészetek Palotájában. Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető, az előadás koreográfusa, elmondta, hogy az együttes 40 professzionális táncosa mellé hívott fellépőket Baranyából és Pest megyéből is, így a darab végén mintegy 120 táncos lesz majd a színpadon, hogy a '48-as szabadságharc bukása utáni ötven évet felelevenítse a néptánc és a népzene segítségével. Az előadásban Johann Strauss, Liszt Ferenc és Erkel Ferenc muzsikája is felcsendül és a magyar táncok mellett a Kárpát-medencében élő más népek, például a románok és a svábok táncaiba is betekintést nyerhetünk.

Zsuráfszky Zoltán‚ a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője és az együttes táncosai
Augusztus 4-én és 5-én lépnek fel a Budapesti Operettszínház művészei Sissi nyomában című gálaestjükkel, melyet Somogyi Szilárd állít színpadra. Az osztrák zeneszerző, Fritz Kreisler Sissy című operettje az előadás kiinduló pontja, amely mintegy összefoglalja azt a képzeletbeli utazást, melynek során a nyughatatlan és kalandvágyó Elisabeth-tel Bécsbe, Párizsba és Magyarországra látogathatunk el Kálmán, Lehár, Ábrahám, Strauss és Offenbach legismertebb melódián keresztül. Újdonság, hogy az Operettszínház népszerű előadói mellett osztrák énekesek is fellépnek, és meghívást kapott a 2016-os komáromi Nemzetközi Lehár Ferenc Énekverseny primadonna kategóriájának második helyezettje, Fülöp-Gergely Tímea is.

KERO®‚ a Budapesti Operettszínház művészeti vezetője
"Megpróbálunk újdonságokat és régi, bevált nagy sikereket egyszerre mutatni, de a nézők részleteket láthatnak majd a Kálmán Imre Teátrumban nagy sikerrel futó Riviera girlből és a 2018 februárjában műsorra kerülő Luxemburg grófjából is" - mondta Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház művészeti vezetője. KERO® hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a többféle műfaj megjelenésével a Palotakoncert immár egy összművészeti fesztivállá alakult át és hozzátette: "a bécsi újévi koncertet az egész világon ismerik, remélem, a nyári Budavári Palotakoncertek előbb-utóbb ugyanilyen világhírű lesz és a világ sok-sok országában közvetítik majd."

Dolhai Attila és Sera Gösch adja elő az Ajk az ajkon című dalt
Augusztus 6-án Magyar est címmel a Nemzeti Filharmonikusok tartanak nagyszabású hangversenyt, melyen Liszt, Kodály, Erkel, Weiner és Dohnányi művei csendülnek fel. A koncertet a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, Hamar Zsolt vezényli, az est szólistája Ránki Fülöp. A művész Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenyét adja elő, amit első alkalommal játszik majd nagyközönség előtt.

Ránki Fülöp zongoraművész‚ a Magyar est szólistája
"Az Esz-dúr zongoraverseny azért kivételesen jó választás egy ilyen alkalomra, mert egy olyan mű, amiben nagyon erősen tetten érhető Liszt magyarságtudata mind a téma választásban, mind a főtéma karakterében, másrészt ez a darab annak ellenére lett nagyon népszerű, hogy forradalmi újításokat vezetett be a versenymű formájában. Az a kivételes eset, amikor valami úgy lett népszerű, hogy közben a legmélyebb értelemben vett művészi szempontból is jelentős alkotás. Különlegesen nagy öröm, hogy ezt a remekművet eljátszhatom a Palotakoncerten a Filharmonikusokkal" - mondta Ránki Fülöp a Budavári Palota Savoya Teraszán rendezett sajtótájékoztatón, ahol az újságírók és a kíváncsi turisták ízelítőt is kaptak a fesztivál programjából. Szalai Emese és Alekszej Dolbilov táncművészek egy pas de deux-ot táncoltak, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai a Kossuth nóta című számot adták elő, Sera Gösch és Dolhai Attila A víg özvegyből énekelte az Ajk az ajkon duettet, Kerényi Miklós Máté pedig a Riviera girl-ből adta elő a Mormon dalt. Zongorán kísért Kovács Adrián.

Kerényi Miklós Máté adja elő a Mormon dalt a Riviera girl című operettből


rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház