A Hódítások Éve a Budapesti Operettszínházban
2017-05-04
Hódítások Éve címmel hirdette meg 2017/2018-as évadát a Budapesti Operettszínház, melyre hamarosan megindul a bérletek árusítása. A Nagyszínpadon és a nemrég megnyílt Kálmán Imre Teátrumban összesen öt bemutatót tartanak a következő szezonban, ismét lesz opera, világszerte népszerű és itthon keveset játszott operett, magyar és külföldi musical siker valamint egy ősbemutató. A főhősök között van, aki a női szíveket, van, aki az örök fiatalságot vagy épp találmányával a világot szeretné meghódítani, de az elsődleges cél most is a közönség meghódítása.
Hódítások Éve a Budapesti Operettszínházban
"Meghódítottuk a Kálmán Imre Teátrumot és az új évadban is az a célunk, hogy újabb és újabb közönségrétegeket hódítsunk meg, természetesen régi, hűséges nézőink megtartása mellett" - mondta Lőrinczy György főigazgató, és hozzátette, hogy ennek érdekében a nagyszínpadi programokon kívül több különleges, speciális előadással és számos koprodukcióval készülnek jövőre.

Lőrinczy György főigazgató
Az új bemutatókról szólva Kerényi Miklós Gábor művészeti vezető kiemelte: "a legfontosabb, hogy komoly, fontos dolgokat és érzéseket tudjunk közvetíteni, és ez eljusson azokhoz, akiknek szánjuk, ne kevesekhez, hanem sokakhoz. Jó úton járunk, mert azt látjuk, hogy a művészeink a legkülönbözőbb műfajokban is nagyon hatásosan tudnak hódítani".

Kerényi Miklós Gábor művészeti vezető
Ennek szellemében készült az idei műsorterv, amiben az első bemutató szeptember 22-én A Notre Dame-i toronyőr lesz. A Victor Hugo regénye nyomán készült musical Alan Menken csodaszép zenéjével nyáron, a Szegedi Szabadtéri Játékokon debütál. A jól ismert bájos mesefilmmel szemben azonban ez egy drámai és nagyon erős színdarab, színházi formanyelvében is megújító kísérlet a Walt Disneytől. A kitartás és az önfeláldozás szép példája. Az előadás alcíme is beszédes: Ima az emberért: az egyenlőkért, a kitaszítottakért és a szerelmesekért. Az emberi szívet meghódító musicalt KERO® rendezi, a főbb szerepekben Veréb Tamás, Gubik Petra, Kocsis Dénes, Szabó P. Szilveszter, Mészáros Árpád Zsolt és Gömöri András Máté látható.

Gubik Petra
Ezt követi az operett-irodalom egyik legmulatságosabb műveként számon tartott Lehár operett, a Luxemburg grófja, ami a kaposvári Csiky Gergely Színházzal közös koprodukcióként november 4-én érkezik a Budapesti Operettszínházba.

A meglepetésekkel, cselszövésekkel teli, a férfi is női szíveket egyaránt megdobogtató szerelmi történetet, melyben olyan örökzöld Lehár dallamok csendülnek fel, mint a Szívem szeret vagy a Polkatáncos, Somogyi Szilárd állítja színpadra Fischl Mónikával, György Rózsa Sándorral, Frankó Tündével, Szendy Szilvivel, Kerényi Miklós Mátéval és a Sir Basil szerepében vendégként fellépő Kálloy Molnár Péterrel.

Luxemburg grófja
Rossini népszerű operája, A sevillai borbély egy rendhagyó koprodukció részeként hat alkalommal látható december 6-tól illetve 2018 márciusától a Nagymező utcai teátrumban. A Co-opera, a Budapesti Operettszínház, a Győri Nemzeti Színház, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szentendrei Teátrum összefogásában megvalósuló előadás címszerepében a New York-i Metropolitan Opera sztárja, Molnár Levente mutatkozik be. Mellette az Operettszínház társulatának ismert művészei Boncsér Gergely, Fischl Mónika, Frankó Tünde és a vendégként visszatérő Kendi Lajos alakításában elevenedik meg a jól ismert történet. A produkció érdekessége, hogy 25 évvel a KERO® rendezte és Lőrinczy György menedzselte nagysikerű szentendrei előadás után, Székely László eredeti díszletei között, Galambos Attila új magyar szövegével, Dinyés Dániel karmester zenei irányítása mellett a bemutatót július 27-én, Szentendrén tartják.

A sevillai borbély
Igazi csemegének ígérkezik a Kálmán Imre Teátrumban látható Dorian Gray. Várkonyi Mátyás nagyhatású musicaljét, mely Oscar Wilde kultikus regényéből készült, január 19-én láthatja első ízben a nagyközönség. Az örökifjúságot meghódítani vágyó fiatalember vad szenvedélyekkel és tomboló érzékiséggel átitatott misztikus történetét az Én és a kisöcsém és a Nők az idegösszeomlás szélén nagysikereit jegyző Réthly Attila álmodja színpadra. Ebben olyan színész partnerei lesznek, mint Kocsis Dénes, Gubik Petra, Janza Kata, Homonnay Zsolt, Kalocsai Zsuzsa és Szomor György.

Dorian Gray
A népszerű francia operett szerző, Jaques Offenbach műveit szinte alig játsszák Magyarországon. Különösen igaz ez egyik legjelentősebb darabjára, a Kékszakállra. A Budapesti Operettszínház Székely Kriszta - a Katona József Színház ifjú rendezője, aki a Kreatív kapcsolatok című kortárs opera rendezésével mutatkozott be az Operettszínházban - segítségével most arra vállalkozik, hogy bebizonyítsa: Offenbach igenis lehet siker hazánkban. A szellemes, életörömtől sugárzó zene és a filmszerű cselekmény izgalmas alapot nyújt egy újszerű feldolgozáshoz, ami a meseszerű történet mögött azt is keresi, mit jelenthet ma ez a furcsa szerelmi viszonyokról és hatalomvágyról szóló történet. A február 23-án bemutatásra kerülő vígoperában Bordás Barbara, Vadász Zsolt, Boncsér Gergely, Dolhai Attila, Peller Károly, Kállai Bori és Kendi Lajos mellett két fiatal zeneakadémista hallgató is feltűnik.

Kékszakáll: Peller Anna és Kocsis Dénes
Ősbemutatóval zárja 2017/2018-as évadát az Operettszínház. Április 13-án mutatkozik be Jávori Ferenc "Fegya" legújabb klezmer musicalje, a Levi Strauss életét és a blue jeans születését feldolgozó A Farmerkirály. A világot meghódító szegény bevándorló története Kállai István, a Budapesti Operettszínház egykori legendás fődramaturgjának ötlete alapján született, a szövegkönyvét fiával Kállai Gáborral készítette el, dalszövegeit Müller Péter Sziámi írta. A Menyasszonytánc nagysikerű szerzőpárosának új darabját Kerényi Miklós Gábor állítja színpadra többek között Kerényi Miklós Máté, Peller Anna, Földes Tamás, Szulák Andrea és Németh Attila közreműködésével.

A Farmerkirály
A bemutatók mellett sor kerül Lévay Szilveszter és Michael Kunze hatalmas sikerszériát maga mögött tudó Rebecca című musicaljének felújítására is. A közönség és a társulat nagy kedvence december 14-től kerül ismét az Operettszínház repertoárjára.

Rebecca
Az új évadra szóló bérletek árusítása, melyben egyaránt megtalálhatók az új bemutatók, a felújítások és a repertoáron lévő alkotások, a jövő héten kezdődik. Május 8-tól a régi bérlettulajdonosok újíthatják meg bérletüket, új bérletek vásárlására pedig május 18-tól lesz lehetőség. 17 különböző bérletsorozattal várja az érdeklődőket a színház, ezek ára 2.400 és 33.000 forint között mozog. Az előző évadhoz képest áremelkedésre nem kell számítani, néhány előadás ára még csökkent is. Újdonság, hogy mostantól online is lehet bérletet vásárolni vagy megújítani a www.jegy.hu oldalon. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan most is megtalálhatók az ifjúsági és nyugdíjas bérletek, folytatódik a kulturális államtitkárság által meghirdetett kulturális alapellátás jegyében a vidéken élő fiatalok színházba juttatásának támogatása, a zártkörű diákprogram. A kaposvári Csiky Gergely Színházzal egy közös operett bérletet indul, aminek keretében a somogyi közönség az Operettszínház előadásait tekintheti meg Kaposváron.

Hódítások Éve a Budapesti Operettszínházban
Az Operettszínház társulata előtt az évadkezdésig azonban még sok-sok feladat és kihívás áll. Május 10-én az idei utolsó bemutatót tartják a Raktárszínházban. Lázár Ervin kultmeséjét, a Szegény Dzsoni és Árnikát Kautzky-Dallos Máté, a Színház- és Filmművészeti Egyetem IV. éves dramaturg szakos hallgatója alkalmazta színpadra, a dalszövegeket Závada Péter írta, a zenét Szirtes Edina Mókus szerezte. Az előadás a végzős bábrendező szakos Szenteczki Zita diplomarendezéseként kerül az Operettszínház műsorára.

Május 4-én indul és június közepéig tart a Kálmán Imre Teátrumban az Orfeum Fesztivál, amivel a színház művészei az orfeumi hagyományok előtt tisztelegnek, és ahol a legkülönbözőbb műfajok elevenednek meg a dzsessz átiratoktól a Fényes Szabolcs slágereken át a kabaréig. A Swingoperett  esten népszerű operett melódiák swingves átiratban szólalnak meg Bársony Bálint és Zenekarának, valamint Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Homonnay Zsolt, Szinetár Dóra és Kerényi Miklós Máté tolmácsolásában. Janza Kata és Szulák Andrea különleges orfeumi műsorral várja az érdeklődőket Két díva rendel című estjén. Hozzájuk csatlakozik Nacsa Olivér, aki humoros anekdotákkal és sztorikkal teszi még színesebbé az estet. Május végén Kékkovács Mara és Bálint Ádám hívja zenés, táncos kalandos játékra a legkisebbeket A csodálatos mesefa című program keretében. Végül júniusban Fényes Szabolcs emléke előtt tisztelegve Szeretni bolondulásig - Egy FÉNYES est címmel Peller Anna és Csonka András adja elő Fényes Szabolcs halhatatlan slágereit és kortársainak legnépszerűbb humoreszkjeit, sztárvendégük Lehoczky Zsuzsa lesz.

Nyáron az Operettszínház csapata ismét bejárja az országot, Szegedtől Baján át Hódmezővásárhelyig számos produkcióval és gálaesttel várják a közönséget. Folytatódik A Szépség és a Szörnyeteg turné a német nyelvterületen, Drezdában immár az 500. német nyelvű előadásra kerül sor. A Marica grófnő hamarosan Tel-Avivba, A víg özvegy pedig Triesztbe utazik. A chicagói hercegnő, ami meghívást kapott az idei POSZT versenyprogramjába, szeptemberben német nyelven mutatkozik be Münchenben. Szabó Magda 100 éves születésnapjához kötődően az Abigél Debrecenben vendégeskedik, a Csokonai Nemzeti Színház meghívására október folyamán egy héten át lesz látható a produkció. De láthatóak lesznek a színház előadásai a nyár folyamán Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Fertőrákoson, Baján, Makón, Nyíregyházán, augusztus 20-án pedig Kolozsváron sok tízezer nézőt várnak A Csárdáskirálynő ünnepi előadására.rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház